Saarihyppely Kreikan saaristossa onnistuu mukavasti ja vaivattomasti

Kreikassa riittää matkailijalle näkemistä loputtomasti ja yhdessäkin paikassa viihtyy loman aikana hyvin. Jos samalla reissulla haluaa päästä näkemään mahdollisimman monta paikkaa, on saarihyppely kuitenkin mainio vaihtoehto! Maan kauniissa saaristossa on helppo liikkua ja eteen osuu toinen toistaan kauniimpia kohteita. Saarihyppely onnistuu mainiosti omatoimisesti reittilaivoja hyödyntäen.

Oman lempisaaren etsiminen on antoisaa puuhaa ja jokaisella saarella voi viettää juuri sen verran aikaa kuin haluaa. Lauttojen reittiverkosto on kattava ja erityisesti kesäaikaan lauttoja kulkee tiheästi. Varauksia ei tarvitse välttämättä edes tehdä etukäteen, vaikka tiukalla aikataululla matkustettaessa se toki kannattaa. Muutoin voi suunnitella matkaa aina muutaman päivän eteenpäin ja hypätä laivan matkasta sopivan pikkusaaren osuessa kohdalle.

Vältä ruuhkaisin lomakausi ja korkeat hinnat

Jos voit itse valita milloin lomasi pidät, kannattaa Kreikkaan suunnata keväällä, alkukesällä tai alkusyksystä. Heinä-elokuussa lämpötila nousee usein tukaliin lukemiin, matkailu on ruuhkaista ja hinnat korkeimmillaan. Erityisesti vilkkaimpaan sesonkiaikaan kannattaa varata ainakin suosituimmat laivareitit etukäteen. Tämä onnistuu helposti netissä. Kesäkaudella positiivista on se, että vuorovälit ovat erittäin tiheitä ja pienimmillekin saarille kulkee päivittäisiä vuoroja.

Keväällä luonto on raikkaan vihreää ja kukkaloisto mahtavimmillaan. Merivesi saattaa olla vielä hieman viileää, mutta lämpötilat kipuavat päivän aikana usein jo hellelukemiin. Kevät onkin varsin suositeltava matkustusajankohta erityisesti heille, jotka eivät nauti ympärivuorokautisista helteistä. Syksyllä puolestaan pääsee nauttimaan todella lämpimästä merivedestä, mutta kaikista pahimmat helteet ovat jo takanapäin. Plussaa on myös se, että majoitusten hinnat laskevat selvästi huippusesongin ulkopuolella ja valinnanvaraa on enemmän. Syys- ja lokakuussakin lämpötilat kohoavat Kreikassa vielä 30 asteeseen ja Kreetalla kesäiset säät voivat jatkua aina marraskuulle asti.

Matkaan Ateenasta tai joltakin saarista

Saarihyppelyn aloituspaikaksi sopii hyvin Ateena. Ateenaan on tarjolla paljon edullisia lentoja Helsingistä useammalla lentoyhtiölle. Myös lomalennot voivat olla erittäin halpoja viime hetkellä ostettuina. Laivareittien lähtöpaikkana toimii Ateenan satamakaupunki Pireus, mutta toki halutessaan voi suunnata suoraan jollekin saarista, kuten Rodokselle, Santorinille tai Kreetalle. Pireuksesta lähtee päivittäin käsittämätön määrä laivoja joka puolelle Kreikan saaristoa. Tietoa aikatauluista, reiteistä ja lippuhinnoista löytyy melko hyvin netistä, useammalta eri sivustolta.

Erityisesti kesäaikaan lauttojen hinnat voivat kohota yllättävänkin korkeiksi ja esimerkiksi tunnin lauttamatkan hinnaksi voi tulla jopa 50 euroa. Kannattaa siis hieman tarkistella hintoja etukäteen, jotta välttyy yllätyksiltä. Matkustuskulujen puolesta saarihyppely ei välttämättä ole edes edullisempi vaihtoehto kuin pakettimatka, mutta antaa toki enemmän vapautta. Omilla valinnoilla voi paljon vaikuttaa matkan kokonaiskustannuksiin. Sesonki vaikuttaa selvästi myös lauttalippujen hintoihin.

Laivaliikenne on pääosin täsmällistä, mutta myös myöhästymisiin kannattaa varautua. Satamat ovat usein hyvin varustettuja ja niistä löytyy useimmiten ainakin pieni kauppa, turisti-info ja kahvila. Satamista on myös bussiyhteyksiä ympäri saarta.

Turvallinen ja melko edullinen matkakohde

Kreikka on matkailumaana varsin turvallinen, eikä esimerkiksi yksinmatkaileva nainen herätä mitään erityistä huomiota. Toki varovaisuutta kannattaa noudattaa kaikkialla ja matkatavaroita pitää silmällä, kuten missä tahansa muuallakin.

Suomalaiselle Kreikka on edelleen suhteellisen edullinen kohde, sekä majoittuminen että ravintolassa syöminen on huomattavasti kotimaata halvempaa. Sen sijaan ostosten tekeminen verottaa kukkaroa nopeasti, kosmetiikasta ja vaatteista saa varautua maksamaan samoja hintoja kuin Suomessakin. Osa elintarvikkeista on jopa kalliimpia kuin Suomessa, mutta toisaalta tuoreet kasvikset ja hedelmät yllättävän edullisia. Monesti ulkona syöminen tulee kuitenkin jopa edullisemmaksi kuin ruoan valmistaminen majoituspaikassa.

Majoitusta löytyy kaikista budjettiluokista, aina edullisesta kotimajoituksesta ketju- ja putiikkihotelleihin. Useimmat kohteista sopivat niin perheille, pariskunnille kuin yksinmatkaajillekin ja kaikkiin matkailijoihin suhtaudutaan alueella vieraanvaraisesti ja mutkattomasti.

© 2021 Cretan Food