Perinteiset kreikkalaiset jälkiruoat

Sokeri ja rasva. Kaiken hyvän ja pahan alku. Jälkiruoat tuovat elämään iloa, piristävät päivää ja maistuvat niin hyviltä. Kreikka tunnetaan erinomaisesta ruoastaan ja myös jälkiruokamaailma sieltä on monipuolista sekä maistuvaa.

Perinteiset kreikkalaiset jälkiruoat

Kreikkalaiset jälkiruoat juontavat juurensa tuoreeseen kotiruokaan ja heillä on monenlaisia erilaisia vaihtoehtoja. Jälkiruokien pääaineet ovat melkein joka jälkiruoassa hunajaa, pähkinää, kermaa ja hedelmiä. Jokainen löytää varmasti itselleen mieluisan. Muiden Välimeren sekä Lähi-Idän maiden ja kreikkalaisen ruokamaailman välillä on paljon samaa. Kreikkalaisia jälkiruokia löytyy muidenkin kansalaisuuksien valikoimista. Kreikkalaisten jälkiruokien hieno puoli on niiden melko yksinkertainen valmistus. Ainesosat ovat helposti saatavilla ja samoista ainesosista voi tehdä montaa erilaista jälkiruokaa.

Halva ja baklava

 

Nämä kaksi jälkiruokaa ovat varmastikin tunnetuimpia kreikkalaisia jälkiruokia. Halvaa tehdään myös muuallakin kuin Kreikassa. Halvaa valmistetaan tietynlaisesta semolina-jauhosta tai pähkinöistä. Halvaa voidaan valmistaa myös seesaminsiemenistä. Halva on usein makeaa ja sen makeuttamiseen voidaan käyttää hunajan lisäksi myös sokeria tai glukoosia. Siihen voi lisätä erilaisia makuja, kuten vaikkapa kanelia. Näin halvasta voidaan tehdä jokaiseen vuodenaikaan sopiva jälkiruoka. Baklava on leivonnainen, joka on hyvin makea ja muistuttaa piirakkaa. Kuten halvaakin, baklavaa löytää muiden maidenkin ruokamaailmoista. Pähkinöillä koristeltu ja maustettu leivonnainen sisältää jälleen makeutusaineena hunajaa.

Muita jälkiruokia

 

Kreikkalaisia jälkiruokia löytyy lisäksi monia muita. Ruokakulttuurista löytyy leivoinnaisia, keksejä ja tietysti saa rasvassakin paistettuja jälkiruokia. Jos vierailet Kreikassa tai missä tahansa sen lähialueilla, kannattaa aina maistaa paikallisia jälkiruokia. Bougatsa tunnetaan kreikkalaisista jälkiruoista erityisesti siitä, että sitä saa lähes kaikkialta. Katuruokana tunnettu leivonnainen tarjotaan lämpimänä ja se muistuttaa kotitekoista piirakkaa. Se tarjoillaan kanelilla ja tomusokerilla ja sen ydinaineksena toimii kerma. Loukoumades on toinen katujälkiruokana tunnettu herkku, joka muistuttaa hieman jopa venäläisiä tai yhdysvaltalaisia donitsin keskiöitä. Ne ovat uppopaistettuja, pehmeitä palloja. Paistamisen jälkeen ne dipataan siirappiin tai suklaaseen ja sen jälkeen ne voidaan koristella maun mukaan. Jos pidät vaniljakastikkeesta, on galaktoboureko valintasi. Se valmistetaan filotaikinasta, sulatetusta voista ja sen täytteenä toimii vaniljakastike – ja totta kai se dipataan myös siirappiin! Se muistuttaa piirakkaa ja usein valmistetaankin pyöreään piirakkavuokaan. Sitä voidaan tarjoilla maun mukaan lämpimänä tai jäähtyneenä. Diples on hyvin tyypillinen kreikkalainen ja välimerellinen jälkiruoka. Se valmistetaan makeasta taikinasta, josta tehdään makeita rullia ja ne täytetään kermalla. Ne voivat muistuttaa ulkonäöltään hieman italialaisia cannolineja. Diples-rullat uppopaistetaan rasvassa, jolloin niistä tulee rapeita ja hyvänmakuisia.

Muita jälkiruokia

Yksi baklavan kaltainen jälkiruoka on kataifi, joka on lyhennetty versio sanasta ekmek kataifi. Sitä valmistetaan enkelipastaa muistuttavasta leivoksesta eli kataifista, joka muodostuu ohuista nuudelin näköisistä osista. Kataifi täytetään pähkinöillä ja se laitetaan uuniin. Sen jälkeen se kastetaan makeaan siirappiin ja se onkin valmis tarjoiltavaksi. Kakkupuolelta löytyy myös jotain! Portokalopita, eli käännettynä appelsiinikakku, valmistetaan tuoreista appelsiineista, jogurtista ja kanelista. Portokalopita on muhkea ja todella herkullinen. Arvellaan, että tämä appelsiinikakku on alun perin Kreetalta. Mukaan mahtuu tietysti aina yksi sesonkituote. Kourabiedes on perinteinen kreikkalainen joulujälkiruoka, joka voidaan luokitella keksiksi. Tomusokeriin upotetut joulukeksit ovat maultaan hyvin perinteisiä eurooppalaisia ja niitä myydäänkin aina joulun alla kaikkialla Kreikassa. Vaikka perinteiset kreikkalaiset jälkiruoat ovatkin melko rasvaisia ja jauhoisia, voi Kreikasta sekä muistakin Välimeren maista löytää paljon tuoreita hedelmiä. Tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat tärkeä osa kreikkalaista ruokakulttuuria. Sen huomaa ravintoloissakin jo alkupaloista lähtien. Voit kuitenkin luottaa siihen, että jos tarjoilet ruokapöydässäsi esimerkiksi vesimelonia tai persikoita, menevät ne täydestä kreikkalaisena jälkiruokana. Kreikassa kasvavat hedelmät ovatkin iso osa kreikkalaisten ruokavaliota.

 

 

© 2021 Cretan Food