Mitä syödä Kreikassa?

Kreikka on yksi suosituimmista lomakohteista. Siellä on lämmin ja lomailija pääsee nauttimaan auringosta ja kauniista maisemista. Mutta ei siinä kaikki, sillä Kreikka tarjoaa matkailijoille paljon maistamisen arvoisia ruokia. Kreikkalainen ruoka on terveellistä, mutta täyttävää. Kreikkalaisen ruuan suhteen ei myöskään tarvitse pelätä, että se olisi tulista.

Mitä syödä Kreikassa?

Kreikkalainen ruoka on hyvin monipuolista ja se onkin saanut vaikutteita mm. Turkista ja Italiasta. Ruuissa terveellisen neitsytoliiviöljyn käyttö on yleistä ja tuoreita kasviksia käytetään paljon. Lisäksi ruoka on Kreikan sijainnista johtuen hyvin välimerellistä ja aterioissa käytetään paljon mereneläviä. Kasviksista käytetyimmät ovat pavut, tomaatti, munakoiso, sipuli, okra ja peruna. Juustoista feta ja halloumi ovat suosittuja. Lisäksi maustamatonta jogurttia käytetään paljon. Kreikkalaiset käyttävät paljon tuoreita yrttejä. Näitä ovat esim. timjami, rosmariini ja oregano. Ruuat eivät ole siis yleisesti tulisia, vaan ne on maustettu pikemminkin yrteillä. Yrtit tuovat muutoinkin terveellisiin ruokiin lisää positiivisia terveysvaikutuksia.

Kreikkalaiset ruokatavat

Kreikassa yhdessäolo on yhtä tärkeää kuin itse ruoka. Ruuan ääreen keräännytään yhteen seurustelemaan ja keskustelemaan. Kreikassa ei ole tapana syödä pikaisesti, vaan ruuasta nautitaan pitkään, alkuruokineen kaikkineen. Kreikkalaiset eivät yleensä syö jälkiruokaa ruuan päätteeksi, kuten Suomessa on tapana, vaan aterian jälkeen nautitaan esimerkiksi tuoreita hedelmiä. Joka ruokailuun kuuluu leipä ja ruuan kanssa voidaan nauttia kohtuudella esimerkiksi viiniä. Ravintolassa asiakkaille tuodaan ennen ruokaa usein leipää, pähkinöitä tai oliiveja. Tämä on yleinen tapa eikä siitä peritä asiakkaalta maksua. Ruokailussa voidaan tilata mezejä, eli erilaisia alkupaloja, jotka on tarkoitettu jaettavaksi koko ruokailuväen kesken. Kreikassa on tapana syödä välipalaksi esimerkiksi gyrosia eli kebabia tai souvlakia. Jälkimmäinen on kuutioitua kanaa tai porsasta ja tämän välipalan saa pitaleivän sisällä, vihannesten, tsatsikin tai ranskalaisten kera. Souvlakia saa ostettua myös vartaina tai sitten isompana annoksena, jolloin se kelpaa kokonaiseksi ruoka-ateriaksi, jonka mukana tulee kaikki lisukkeet.

Ruokalajit

Suosituin kreikkalainen ruokalaji lienee kreikkalainen salaatti. Sitä syödään paljon Suomessakin. Salaatissa on perinteisesti tomaattia, punasipulia, oliiveja ja fetaa. Monet rakastavat tätä fetasalaattia ja sitä saakin monesta suomalaisestakin ravintolasta. Luonnollisesti tätä kannattaa maistaa myös Kreikassa. Makuelämys on varmasti erilainen kuin Suomessa. Musaka on perunasta ja munakoisosta valmistettu kerrosmainen paistos. Ruoka muistuttaa hiukan lasagnea, joskin siinä ei ole käytetty pastaa, vaan munakoisoa (tai kesäkurpitsaa). Ruoka tehdään useimmiten lampaanlihasta ja sen kasvisversiota kutsutaan nimellä pseudo-musaka. Lasagnen tavoin musakaan tulee sekä tomaatti- että valkokastiketta ja juustoraastetta. Jotkut laittavat musakan pohjalle perunaa, mutta se ei ole pakollista. Stifado on eräänlainen kreikkalainen naudanlihapata, jonka seassa on mm. sipulia ja tomaattia. Pata maustetaan valkosipulilla ja kanelilla. Sen kruunaa punaviinikastike. Nauta on yleisimmin käytetty liha, mutta sen tilalla voidaan käyttää myös muita lihoja. Tämä herkulline pataruoka tarjoillaan yleisimmin perunoiden tai riisin kanssa. Jos olet jälkiruuan ystävä, kannattaa Kreikassa ehdottomasti maistaa paikallista Baklavaa. Se on leivonnainen, joka on valmistettu filo-taikinasta. Leivonnaiseen on lisäksi käytetty pähkinöitä ja siirappia ja se on erittäin makea jälkiruoka. Kreikkalaiset jälkiruuat usein ovatkin hyvin makeita, jopa liian makeita suomalaiseen makuun. Ne onkin usein valeltu esimerkiksi hunajalla tai siirapilla. Kreikkalaiset lihapullat, keftédes, vie kielen mennessään. Ne on valmistettu yleensä lampaan- tai karitsan jauhelihasta ja ne on maustettu erilaisilla yrteillä. Nämä ovat perinteisiä kreikkalaisia herkkuja, joita kannattaa maistaa. Se on helppoa sillä keftédes löytyy lähes jokaisen ravintolan menusta.

Ruokalajit

© 2021 Cretan Food