Meteora hurmaa niin luonto- kuin kulttuurimatkailijatkin

Kreikan keskiosasta löytyy yksi maan suosituimmista nähtävyyksistä, joka silti on säilynyt tunnelmaltaan yllättävän rauhallisena ja jopa salaperäisenä. Massiivinen kalliomuodostelma Meteora on vaikuttava näky. Pystysuorat kalliot ja kivipilarit nousevat tasangolta satojen metrien korkeuteen. Jo pelkkä korkeus riittäisi salpaamaan hengen, mutta tämän lisäksi luonnonmuodostelma on veden ja tuulen vaikutuksesta hioutunut miljoonien vuosien aikana uskomattoman kauniin muotoiseksi. Korkeimmat pylväistä nousevat jopa 628 metrin korkeuteen. Yhteensä alueella on noin 24 suurempaa ja satamäärin pienempiä pylväitä.

Kauniit luostarirakennukset kruunaavat nähtävyyden

Meteoran kohdalla ihmisetkään eivät ole pilanneet luonnon muovaamaa kokonaisuutta, vaan itseasiassa ihmisten rakennelmat ovat tehneet paikasta vielä entistä kiehtovamman. Meteora tarkoittaa käännettynä ”ilmassa olevaa” ja tämä sopiikin kuvaukseksi kalliojyrkänteiden huipulla sijaitseviin rakennuksiin. Kalliorakennelman päällä, kaukana korkeuksissa sijaitsevat vanhat ortodoksiluostarit, jotka näyttävät kasvaneen suoraan kalliotornien huipuista. Luostarit piileskelevät ympärysmuurien suojissa, kuin kruunuina kalliotornien huipuilla. Luostarin muurien takana aukeaa kymmenien metrien pudotus, joka saa luostarit näyttämään luoksepääsemättömiltä useasta eri suunnasta tarkasteltuna. Ei siis ihme, että luostarit olivat käytössä salaisina turvapaikkoina. Enimmillään luostareita on ollut käytössä yli kaksikymmentä kappaletta, mutta nykyään avoinna on enää kuusi. Ne ovat kuitenkin avoinna myös vierailijoille, eikä matka huipullekaan ole enää mahdoton.

Suojassa muulta maailmalta

Ennen vanhaan tie huipulle oli melko vaativa, mutta nykyään luostariin asti pääsee jopa autolla tai kulkemalla kallioseinämiin hakattuja portaita pitkin. Rotkojen ylle on rakennettu tukevat sillat, jotka helpottavat kulkemista ja lyhentävät reittiä. Sata vuotta sitten tilanne oli toinen ja matka luostariin taitettiin pääosin jalan tai erikoisella köysihissillä. Luostarin saavuttaminen vaati kiipeämistä pitkin kallioita ja nousemista huterien tikkaiden varaan. Toinen vaihtoehto oli pakkautua köysipussiin ja tulla hinatuksi käsivoimin pitkin kallioseinämää. Tilanne on ollut vielä tätäkin vaativampi, kun luostarit on alun perin rakennettu 1300 – 1500 -luvuilla.

Oiva historia- ja kulttuurikohde sopii myös maisemamatkailuun

Meteora on oiva kohde kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Kreikan historiasta ja kulttuurista. Paikka on näkemisen arvoinen jo luonnonihmeenäkin. Paikalle saapuu runsain määrin niin pyhiinvaeltajia kuin kalliokiipeilijöitäkin. Meteora sopii myös patikoimiseen ja alueelta löytyy 35 kilometrin laajuudelta polkuja tutkittavaksi. Poluilla voi kulkea omaan tahtiinsa tai liittyä paikallisen oppaan johtamalle kierrokselle, jossa pääsee näkemään mm. kallionseinämien syvyyteen kätketyt, satoja vuosia vanhat erakkoluolat.

Meteora kuuluu Unescon listaamiin maailmanperintökohteisiin ja on säilynyt erikoisesti jonkinlaisena suosittuna salaisuutena, vaikka alue sijaitsee vain muutaman tunnin matkan päässä Ateenasta. Suosiostaan ja monipuolisuudestaan huolimatta Meteorasta ei ole tullut varsinaista massojen kohdetta ja tämän ansiosta vierailijakin tavoittaa jotain paikan alkuperäisestä hengestä. Alueen suosituin ja suurin museo vetää runsain määrin matkailijoita kirkkoonsa ja taidemuseoonsa, mutta pienemmät luostarit ovat jo varsin rauhallisia ja tunnelmallisia. Luostarit ovat myös ortodoksien aktiivisessa käytössä ja luostareissa asuu vakituisesta 60 munkkia ja nunnaa.

Kastráki on kylä kuin satukirjan sivuilta

Lisää nähtävää tarjoaa kallioiden vieressä sijaitseva vanha ja idyllinen Kastrákin kylä, joka on täynnä kauniita, puhtaan valkoisia kreikkalaisia taloja. Kylästä löytyy useita viihtyisiä tavernoja ja majoittumiseen on tarjolla kodikkaita pieniä hotelleja ja kotimajoituksia, sillä kylän pääelinkeino on turismi. Turistit saavatkin kokea Kastrákissa todellista kreikkalaista vieraanvaraisuutta. Koko kylä on kuin satukirjasta hurmaavine kukkaruukkuineen ja pienine kujineen. Asukkaita Kastrákissa on vain hieman yli tuhat, joten tunnelma on varsin rauhallinen. Kylän nähtävyyksiin kuuluvat lähinnä kolme vanhaa kirkkoa, joista vanhin on rakennettu bysanttilaisella ajalla 1000-luvun alussa.

© 2021 Cretan Food