Kreikkalaiset keitot

Kreikkalainen ruoka on yleensä valmistettu tuoreista aineksista. Kreikkalaiset suosivatkin lähellä tuotettuja, tuoreita raaka-aineita. Sen välimerellisen sijaintinsa vuoksi siellä syödään paljon kalaa ja mereneläviä. Ruoka on useimmiten terveellistä ja siitä nautitaan pitkän kaavan mukaan. Taustatietona kerrottakoon, että kreikkalaiset kuluttavat paljon kasviksia, oliiviöljyä, jogurttia, kananmunia, kalaa ja kanaa. Lihaa sen sijaan syödään vähemmän ja sitä valitaan ennemminkin lisukkeeksi kuin pääraaka-aineeksi. Tosin tämä vaihtelee sisämaan ja rannikon välillä. Rannikolla syödään useimmiten kevyesti ja terveellisesti ja mereneläviä käytetään hyödyksi, kun taas sisämaassa lihaa ja juustoa kuluu enemmän. Jos haluat tietää, millaisia keittoja kreikkalaiset valmistavat ja syövät, lue artikkelimme.

Liha ja kala

Kreikkalaisista kalakeitoista psarosoupa avgolemono sopii mihin vuodenaikaan tahansa. Keitto valmistetaan kalasta, josta ei ole vielä poistettu ruotoja. Näin keitto saa hyvin kalaisan maun, sillä makua irtoaa myös kalan selkärangasta. Muita makuja tuovia aineksia ovat sipuli porkkana, selleri ja kananmuna. Kala kypsytetään hitaasti hauduttamalla vedessä, jonka jälkeen se siirretään astiaan odottamaan. Keitto valmistetaan liemeen ja se tarjoillaan joko niin, että kala on erillisessä astiassa tai kalasta poistetaan ruodot ja sekoitetaan keiton sekaan. Katkarapukeitto eli soupa me garides on herkullinen keitto kaikille katkarapujen ystäville. Se saa makunsa mm. porkkanoista ja punaviinistä ja se voidaan tarjoilla mm. krutonkien kanssa. Koristele tuoreilla yrteillä, niin saat komean annoksen, jota voi tarjoilla vaikka illallistreffeillä. Tämä perinteinen kreikkalainen keitto ihastuttaa varmasti ja tulet luultavasti valmistamaan sitä useamminkin sen jälkeen, kun olet sitä kerran kokeillut. Kreikkalainen kanakeitto sopii tarjottavaksi vieraille vaikka pitaleipien kera. Se valmistetaan porkkanoista, selleristä, riisistä, sitruunasta ja tietysti kanasta. Valmistus vie aikaa noin tunnin verran, mutta tämä herkullinen keitto on sen arvoista. Kuten moneen muuhunkin kreikkalaiseen keittoon, myös tähän lisätään keltuaisia. Tarjoa keitto sitruunaviipaleiden kera.

Kasveja ja kananmunia

avgolemono

Yksi perinteisistä kreikkalaisista keitoista on avgolemono. Se on erityinen muna-sitruunakeitto, joka muodostuu kanaliemestä, munista ja sitruunamehusta. Keitto valmistetaan suomalaisista keitoista aika lailla poikkeavalla tavalla. Siinä kananmunat vatkataan kulhossa, jonka jälkeen lisätään sitruunamehu. Kanaliemi kaadetaan kananmuniin. Avgolemonon koostumus voi vaihdella hyvin ohuesta paksuun, riippuen siitä, mitä keittoon on lisätty. Siihen saatetaan joskus lisätä vehnäjauhoa, riisiä tai tapiokatärkkelystä. Keitosta saa lihaisan lisäämällä sen joukkoon esimerkiksi lihapullia. Tällöin keittoa kutsutaan nimellä youvarlakia avgolemono.Miltä kuulostaisi kreikkalainen tomaattikeitto? Keittoon saadaan tomaattien lisäksi makua porkkanasta ja selleristä. Keittoa keitetään kasaan pitkään, jolloin sen kaikki maut korostuvat ihanasti, lopputuloksen ollessa täyteläinen. Kaali on terveellinen ruoka-aines, jota on hyvin saatavilla myös Suomessa. Kreikkalainen laxanosoupa valmistetaan keittämällä sipulia, valkosipulia, perunaa, porkkanaa, selleriä ja kaalia tunnin ajan. Keitto maustetaan mm. oreganolla ja timjamilla ja maku viimeistellään vielä sitruunamehulla ja periljalla. Tämä ruoka soveltuu erinomaisesti myös suomalaiseen keittiöön.Linssikeitto valmistuu helposti täällä pohjolassakin. Suomalaisetkin pitävät sipulia tärkeänä raaka-aineena ja sitä käytetään paljon myös kreikkalaisessakin keittiössä. Tämäkin keitto alkaa sipulin pilkkomisella. Linssikeittoon tarvitaan lisäksi porkkanaa, valkosipulia, paprikaa ja vihreitä linssejä. Maustamiseen voi käyttää meiramia tai timjamia ja laakerinlehteä. Lisämakua tulee kasvisliemestä ja tomaattimurskasta.

K-Ruoan

Lisää kreikkalaisia, terveellisiä keittoja ja muita ruokalajeja voi selailla esimerkiksi K-Ruoan reseptisivuilta. Suomalaistenkin kannattaisi ottaa oppia kreikkalaisten ruokailutavoista, sillä sen ansiosta kreikkalaiset ovat usein terveitä. Heidän ruokavalionsa sisältää paljon vitamiineja ja aivoille tärkeitä rasvahappoja. K-Ruoka esittelee sivuillaan kreikkalaista ruokakulttuuria ja parhaat reseptit, joita kannattaa kokeilla omassa keittiössä.

© 2021 Cretan Food