Kreikkalaiset juustot

Juustolla on ollut tärkeä rooli kreikkalaisessa ruokavaliossa jo antiikin ajoista lähtien. Legendojen mukaan Apollon ystävä Aristaios opetti kreikkalaisille juuston valmistuksen taiteen jo silloin. Suurin osa kreikkalaisista juustoista tänäkin päivänä valmistetaan melkein samoilla tuhansien vuosien vanhoilla menetelmillä. Kreikan maasto on suurimmaksi osaksi todella vuorista, joka tekee vuohien ja lampaiden kasvattamisen ideaaliseksi työksi. Tämän takia suurimmassa osassa juustoissa käytetään pää ainesosana myös lampaan- ja vuohenmaitoa. Kreikkalaisille on tietenkin parempi käyttää paikallista ja tuoretta maitoa.

Kreikkalaiset juustot on hyvä yhdistää rapeaan tuoreeseen leipään, jotta voit nauttia mauista ja todella tuntea jokaisen kreikkalaisen juuston maun täysin. Ota pieni puraisu leivän palasta sen jälkeen, kun olet maistanut yhtä juustoa. Rapean leivän syöminen puhdistaa edellisen juuston maun suustasi ja valmistaa sen seuraavalle kokeilemallesi juustolle. Pelkkä leipä on jo hyvä aloitus juustolautasen täyttämiselle, mutta jos haluaa täydellisen makuelämyksen kannattaa lisätä vielä pari pientä yksityiskohtaa. Kuivatut hedelmät, kuten aprikoosit, viinirypäleet ja viikunat, mantelit, saksanpähkinät tai jopa pekaanipähkinät tuovat eri juustojen maut täydelliseen harmoniaan. Mitä juustoja tähän mahtavalle juustolautaselle nyt kannattaa laittaakaan?

Feta, Graviera ja Kasseri

 

Yksi suosituimmista ja tunnetuimmista kreikkalaisista juustoista on tietenkin feta. Fetasta on kehittynyt suomessakin jo arkipäiväinen juusto. Uunifetapastan suosio räjäytti fetan kulutuksen taivaisiin, joten kaikki ovat varmasti siitä tietoisia. Fetaa tuotetaan yksinomaan vuohien tai lampaiden maidosta. Se ei ole aivan oikeaa fetaa, jos näet “feta” nimisen juuston, mutta käy ilmi, että se onkin valmistettu lehmänmaidosta. Se on vain halvempaa valkoista juustoa ja maku on huomattavasti heikompi, kuin aidossa fetassa. Fetaa käytetään Kreikassa oikeastaan melkeinpä minkä ruoan kanssa tahansa. Perinteisesti sitä kuitenkin laitetaan erilaisiin suolaisiin piirakoihin, esimerkiksi pinaatin ja tomaatin kanssa. Myös mainio tapa nauttia fetasta on tietenkin kreikkalaisessa salaatissa tai yhdistää se kylmän vesimelonin kanssa. Viini, joka käy mainiosti yhteen fetan kanssa, on tietenkin klassinen Sauvignon blanc.

Feta, Graviera ja Kasseri
Feta, Graviera ja Kasseri

Iästä riippuen tämä keltainen maukas juusto, Graviera, vaihtelee sileästä ja voisesta, vahvaan ja kypsään makuun. Se sanottukin Graviera onkin yksi monipuolisista juustoista kreikassa. Pyöreänmuotoinen juusto on valmistettu yleisesti lehmän-, vuohen- ja lampaanmaito seoksesta. Gravieeraa valmistetaan ympäri maata, mukaan lukien eri saarilla. Jokaisella alueella on omanlainen reseptinsä juuston valmistukseen ja sen kypsentämiseen, mutta loppujen lopuksi juusto pysyy kuitenkin samana. Esimerkiksi Kreetan saarella juusto on valmistettu lampaanmaidosta, ja sitä kypsennetään noin viisi kuukautta. Tämä antaa juustolle hennon ja ehkä hieman makean maun. Kuten fetaa, Graviera on todella monikäyttöinen juusto. Sitä voidaan tarjoilla pelkästään sellaisenaan juusto lautasella, yhdistää pastan kanssa tai laittaa erilaisiin salaatteihin. Mitä makeampaa Graviera on, sitä paremmin se käy Merlot punaviinin kanssa. Jos juusto on suolaisempaa, se kannattaa parittaa valkoviinin kanssa, kuten Chardonnay.

Kasseri on yksi kreikkalaisten arkijuustoista, mutta se ei tarkoita, että juusto olisi tylsä ilman mitään makua. Ei laisinkaan. Juusto on yleensä miedon makuinen, ehkä hieman makeahko, mutta myös kevyesti suolainen. Juustoa kypsennetään yleensä noin neljä kuukautta, saadakseen parhaan lopputuloksen. Kasseri on perinteisesti valmistettu lampaanmaidosta ja seokseen on myös lisätty hiukan vuohenmaitoa. Kasseria käytetään usein eri leipien ja leivonnaisten täytteeksi, pizza juustona tai yhdistettynä oliivien kanssa juustolautasella. Tämä juusto on kuuluisa saganaki-ruoan reseptistä. Jos suomessa ei ole mahdollista saada käsiään perinteiseen Kasseri juustoon, saganakin teko onnistuu myös emmental tai halloumi juustosta. Kasseri juusto käy yhteen todella monen eri viinin kanssa ja on senkin vuoksi suosittu juusto ympäri kreikkaa. Monet kypsät ja täyteläiset punaviinit, kuten Cabernet sauvignon, ovat hyviä yhdistelmiä Kasserin kanssa, mutta myös valkoviinit, kuten Roditis käyvät myös mainiosti.

© 2021 Cretan Food