Kreikkalaiset alkupalat saavat makunsa yrteistä ja kasviksista

Kreikkalaiset nauttivat ateriansa yleensä alkupaloina ja pääruokana. Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, eikä sitä ole tarkoitus suorittaa tietyssä ajassa. Alkupalat sisältävät paljon kasviksia ja tietenkin oliiviöljyä ja ovat niin herkullisia, että itseään pitää muistuttaa jättämään tilaa myös pääruoalle.

Mezet tarjoavat maisteltavaksi kreikkalaisen keittiön parhaita paloja

Alkupalavalikoimassa kreikkalaisessa ravintolassa on lähes aina mezejä, jotka ovat pieniä maisteltavaksi sopivia paloja paikallisen keittiön herkuista. Mezet ovat usein kasvipohjaisia. Illallisen tarkoitus on vatsan täyttämisen lisäksi ystävien ja perheen kanssa seurustelu, joten mezetkin jaetaan koko illallisporukan kesken. Niitä tilataankin yleensä pöytään montaa eri lajia ja samalla pääsee maistamaan useita erilaisia paikallisia herkkuja. Pieniruokainen voi nauttia mezejä myös illalliseksi ja kasvisruokailija voi koota niistä maistuvan annoksen, mikäli listalla ei ole muita kasvisruokia tarjolla.

Mezet tarjoavat maisteltavaksi kreikkalaisen keittiön parhaita paloja

Kasvisvaihtoehtojen lisäksi mezevalikoimassa voi olla myös esimerkiksi maukkaita lammaslihapullia, mustekalaa tai muita mereneläviä. Ravintolassa on tapana tuoda pöytää ennen ateriaa lisäksi ainakin leipää ja usein myös pähkinöitä ja oliiveja. Näistä ei veloiteta erikseen, vaan ne kuuluvat ateriaan.

Kreikkalaisten versio kaalikääryleistä vakuuttaa maukkaudellaan

Mezevalikoimaan kuuluvat usein kreikkalaiset viininlehtikääryleet eli dolmat, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos niitä osuu kohdalle. Suomalaiselle saattaa ruoan nimestä tulla mieleen kaalikääryle, mutta näillä kahdella ei maun puolesta ole keskenään mitään tekemistä. Dolmat valmistetaan öljyssä liotetetuista viininlehdistä, joihin on kääritty joko yrtillä maustettua riisiä tai lihaisampia herkkuja. Viininlehdillä on kirpeä ja miellyttävä ominaismaku ja täytteiden yrtit täydentävät makuelämyksen.


Kreikkalaisten versio kaalikääryleistä vakuuttaa maukkaudellaan

Levitteet, tahnat ja juustot kruunaavat alkupalavalikoiman

Mezeihin kuuluu napostelupalojen lisäksi erilaisia tahnoja ja levitteitä, joita voi nauttia joko sellaisenaan tai yhdessä leivän kanssa. Monelle suomalaisellekin on tullut tutuksi kreikkalainen jogurttikastike tsatsiki, joka on maultaan mieto ja sopii varsin monen ruoan kaveriksi. Tsatsikissa on jogurtin lisäksi kurkkua, valkosipulia, tuoretta minttua ja hyvälaatuista oliiviöljyä. Erityisesti Kreikassa kastike on niin herkullista, että se ei aina kaipaa seurakseen muuta kuin leipää. Suosittuja levitteitä tsatsikin lisäksi ovat mm. karpin mädistä valmistettu taramosalata, joka vastaa hieman kaviaaria ja tirosalata eli juustosalaatti, joka on nimestään huolimatta hieman tulinen tahna.

Alkupaloihin kuuluvat myös tuoreet oliivit sekä paikalliset juustot. Erityisesti lampaan- tai vuohenjuustosta valmistettua fetaa on tarjolla lähes kaikissa paikoissa ja sitä voi nauttia esimerkiksi leivän kanssa alkupalaksi. Suolainen juusto jättää vahvan jälkimaun ja herättelee ruokahalua. Fetaa kannattaa kokeilla myös padoissa, keitoissa, piirakoissa ja lihapullissa. Kreikassa fetaa käytetään myös jälkiruokana ja silloin juusto tarjotaan esimerkiksi vesimelonin tai viikunoiden kanssa.

Salaatista raikas lisuke ruoalle

Kreikkalainen salaatti on nimensä mukaan todellakin kreikkalaista. Kotimaassaan salaatti säilytetään yksinkertaisena, eikä siihen koskaan lisätä muuta kuin tomaattia, kurkkua, fetaa, oliiveja ja sipulia. Nämä raaka-aineet valitaan kuitenkin äärimmäisen huolellisesti ja onkin todennäköistä, että salaatti on herkullisempaa kuin missään muualla. Salaattiin on yleensä lisätty runsaasti öljyä, johon voi kastaa leipää. Kreikkalaiset itse harvemmin nauttivat koko salaatin yksinään, vaikka matkailijat usein niin tekevätkin. Kreikkalaisille salaatti on ennemminkin osa alkupaloja, joka jaetaan jälleen kaikkien ruokailijoiden kesken.

Salaatista raikas lisuke ruoalle

Myös muita salaatteja on tarjolla ja niitä kannattaa vaihtelun vuoksi kokeilla lisukkeina kreikkalaisen salaatin sijasta. Yksi herkullinen vaihtoehto on kaali-porkkanasalaatti, joka on suosittu ruoka niin sisämaassa kuin rannikollakin. Raasteet valmistetaan aina juuri ennen salaatin tarjoamista ja maustetaan oliiviöljyllä ja viinietikalla. Muidenkin salaattien kohdalla kannattaa suosia niitä, jotka valmistetaan erikseen tilauksesta, eivät seiso valmiina vitriinin takana.

 

 

 

 

© 2021 Cretan Food