Kreikkalaisen Keittiön Parhaat Palat osa 2

Kreikkalainen keittiö tunnetaan maailmalla ja sen parhaimmat kokit usein ovatkin perineet isoäideiltänsä maailman maukkaimmat salaiset reseptit vaikkapa lammas paistille. Nämä reseptit kulkevat sukupolvelta toiselle ja siksi parhaat paikat syödä kreikkalaista ruokaa onkin sellaiset, joissa todellisesti kokki on kotoisin Kreikasta. Kotona kuitenkin voi saada aikaiseksi omia upeita annoksiaan jo pelkästään oppimalla maustamisen jalon taidon.

Juustot ja maitotuotteet

Juustot ja maitotuotteet

Fetajuusto kuuluu kreikkalaiseen keittiöön. Samoin kuin halloum juustokin. Nämä juustot ovat osa keittiötä, mutta niiden lisäksi myös vähemmän muualla tunnetut juustot kuten kasseri ja mizithra juustot ovat olennainen osa ruokakulttuuria. Juustoista varsinkin pehmeät ja vaaleat vuohenjuustot ovat kreikkalaisten suosiossa. Maitotuotteita ei muuten useinkaan käytetä ruuan laitossa kuin juuston muodossa, kerma ei ole normaali kreikkalaisen kulttuurin mauste tai ruuan ainesosa. Jugurtista tehdään paljon kastikkeita ja sitä käytetäänkin paljon ruuan maustamiseen ja kastikkeisiin sekä jälkiruokiin. Hunaja makeuttaa muun muassa filo-taikinasta tehdyt leivonnaiset ja se onkin käytetyin mauste jälkiruuissa.

Filo-taikinan käyttö

Filo-taikinaa käytetään lähes jokaisen leivonnaisen ja pasteijan teossa Kreikassa ja onkin todella suosittua. Se koostuu samoista ainesosista kuin pitsan pohjakin eli vehnäjauhoista, öljystä (usein paikallisesti tuotetusta tuoreesta neitsyt oliiviöljystä), vedestä ja ripauksesta suolaa, jotka kaulitaan pehmeä taikina. Pikku nälkään sopii hyvin yksinkertaiset leipomotuotteet, kuten tiropita tai spanakopita piirakat. Tiropitassa usein taikinan sisällä on fetaa, kun taas spanakopita piirakoissa sisältö on usein pinaattinen. Paikalliset rakastavat näitä piirakoitaan ja syövätkin niitä jatkuvasti. Piirakat usein lämmitetään ennen syömistä. Leipä ja leipomotuotteet kuuluvatkin joka ateriaan ja joka päivään. Niistä ei säästellä ja ensimmäiseksi aamuisin usein lähdetäänkin käymään paikallisessa leipomossa hakemassa päivän tuoreet leivät, pita ja piirakat. Taikina on rouskuvaa ja raikasta sekä lehtevää. Toisin kuten suomalainen piirakka taikina, joka on enemmän paksua ja murenevaa.

Pita-leipä ja jugurtti kastikkeet

Kun istut kreikkalaisessa ravintolassa, et usein voi välttyä saamasta alkupalaksi tuoreita oliiveja joko anjoviksella tai valkosipulilla maustetussa oliiviöljyssä, pita-leipää erilaisilla jugurttisilla kastikkeilla, kuten tzatzikilla. Tzatziki on valkosipulinen kurkkupohjainen jugurtti kastike, joka on aivan taivaallisen hyvää. Se sopii täydellisesti tuoreen pita leivän kanssa dipattavaksi. Fetajuuston palaset tai vuohenjuusto on myös yleinen alkupala ennen varsinaista pääruokaa kreikkalaisessa keittiössä. Karitsa ja lammas ovat suosittuja liharuokia Kreikassa, mutta tottahan toki myös merellisyys näkyy ruoka lajeissa. Katkaravut, meren elävät ja kala kuukuvat ruoka pöytään. Kala maustetaan usein sitruunalla ja suolalla ja paistetaan uunissa kokonaisena, vain sisuskalut perattuina. Kalasta syödään myös pää ja varsinkin poskilihan kerrotaan olevan paras osa koko kalasta. Monet syövät myös silmän, mutta se sisältää myös kovan osan. Jos ei ole tottunut tai perannut kalaa syödessään ennen, on hyvä kysyä apua sen syömiseen paikalliselta, jotta ruodoilta ja vaikealta syömiseltä vältytään. Kala in kuitenkin aina todella tuoretta ja maukasta, joten se on kokeilun arvoinen! Liha kypsennetään kreikkalaisessa keittiössä aina kypsäksi asti ja usein mitä enemmän ruoalle annetaan aikaa muhentua, sitä parempaa siitä tulee. Kokeile karitsanpaistia ja pitkään kypsytettyä lammas pataa, jos olet kasvissyöjä, tutustu yrteillä maustettuihin paahdettuihin kasviksiin ja kasvi moussakaan sekä lukuisiin erilaisiin raikkaisiin salaatteihin vegaanisilla kastikkeilla tai maustettuna vain oliivi öljyllä ja valkosipulilla. Kreikkalaisesta keittiöstä jokainen löytää sopivat ruokalajit itselleen, jos suuria allergioita ei ole maidon eikä valkosipulin suhteen.

Pita-leipä ja jugurtti kastikkeet

© 2021 Cretan Food