Kreikkalainen ruokavalio pidentää ikää

Ikivanha kreikkalainen keittiöperinne jatkuu vahvana ja kreikkalaiset tunnetaan ympäri Eurooppaa ja maailmaa. Välimeren ruokavalio on noussut myös trendiksi, sillä se sisältää runsaasti terveellisiä ainesosia. Ruokavalion kannatusta on lisännyt se, että Kreikan saarilla elää maailman pitkäikäisimpiä ihmisiä, jotka vannovat ruoan ja muiden elämän nautintojen nimeen. Matkalaisille ruoka onkin monesti yksi tärkeä syy valita kohteeksi nimenomaan Kreikka.

Kreikkalaisen ruoan juuret ulottuvat tuhansien vuosien taa

Kreikkalaisen ruoan perinteet voidaan jäljittää tuhansien vuosien päähän, aina pronssikaudelle asti. Tarkemmin kreikkalaisten ruokavalioon on perehdytty 1960-luvulta lähtien ravitsemustieteilijöiden johdolla. Erityisesti Kreetan ja Ikarian saarilla sydän- ja verisuonitaudit ovat lähes tuntemattomia, eikä saarilta pitkään aikaan löytynytkään esimerkiksi sydänlääkäriä.

Kreikkalaiset nauttivat ruokavaliossaan runsaasti tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Kalaa kuluu paljon, samoin kuin oliiviöljyä. Tämä eroaa merkittävästi suomalaisesta keittiöstä, jossa hyödynnetään puolestaan maitotuotteita, lihaa ja rasvaa. Ruoka maustetaan usein kermalla. Kreikassa liha- ja maitotuotteet ovat annoksessa sivuroolissa, lähinnä vain vihannesten lisukkeina. Kreikkalaiseen ruokavalioon kuuluu erityisen paljon lehtivihanneksia, kuten kaalia, rucolaa ja pinaattia. Kasviksia hyödynnetään satokauden mukaan, mutta varsinkin kesällä lautasilta löytyy mm. kesäkurpitsaa, tomaattia, sipulia, munakoisoa, paprikaa ja erilaisia palkokasveja. Kasviksista valmistetaan paitsi salaatteja, myös erilaisia patoja, muhennuksia ja laatikoita.

Ruokien maustamisessa kreikkalaiset suosivat villivihanneksia ja oliiviöljyä. Oliiviöljy on toki tuttu mauste ja lisä meilläkin, mutta Kreikassa se on lähes jokaisen ruoan peruselementti. Oliiviöljyn tiedetään sisältävän paljon hyödyllisiä ainesosia, kuten erilaisia antioksidantteja. Tutkimusten mukaan oliiviöljy alentaa myös kolesterolia. Kreikkalaiset painottavat oliiviöljyssä laadukkuutta ja makuero onkin huomattava, kun tuotetta vertaa tavalliseen, suomalaisesta supermarketista löytyvään öljyyn. Kreikkalaiset nauttivat oliiviöljynsä mielellään kuumentamattomana, sekoittaen öljyä salaatteihin ja muihin ruokiin.

Yhteisöllisyys kuuluu elämään ja ruokailuun

Olennainen osa kreikkalaista ruokakulttuuria on, että ruoka sekä valmistetaan että nautitaan yhdessä. Tavallista onkin, että koko perhe istuu yhdessä alas lounaalle ja illalliselle. Ainakin viikonloppuisin paikalle saapuvat myös muissa osoitteissa asuvat perheenjäsenet ja illalliset muuttuvatkin usein todellisiksi pidoiksi. Yksinsyömistä vältetään ja sitä pidetään surullisena. Kreikkalaisten perhekäsitys on laaja ja sanalla perhe käsitetään monesti myös kaikki mahdolliset lähisukulaiset. Toki pöytään ovat tervetulleita myös rakkaat ystävät.

Pitkäikäisten Ikaria

Ihmisten pitkäikäisyyttä tutkittaessa erityisesti Ikarian saari on noussut ihmetyksen aiheeksi ja saanut lempinimekseen ”saari, jossa ihmiset unohtavat kuolla”. Saarella on vauhdikas historia niin persialaisten, roomalaisten kuin turkkilaistenkin hyökkäysten ristitulessa ja tämä näkyy siinä, että asukkaat joutuivat muuttamaan rannoilta saaren keskiosaan. Tämä on toisaalta auttanut saaren asukkaita säilyttämään oman kulttuurinsa ja perimänsä. Ikaria on siitäkin erikoinen saari, ettei sen asukkailla tavata lainkaan dementiaa.

Kuten muuallakin Kreikan saaristossa, Ikariassa eletään välimerellisten perinteiden mukaisesti. Asukkaat nauttivat puhtaasta ilmasta, lämpimästä ilmastosta ja sosiaalisesta ilmapiiristä. Ihmiset istuskelevat terassituoleilla kotiensa edessä ennemmin kuin television ääressä kotona ja naapurit vaihtavat aktiivisesti kuulumisia. Päiviin kuuluu myös lepo ja päivänokoset ja muutenkin elämänrytmi on saarella leppoisa.

Ikariassa noudatetaan pitkälti samanlaista ruokavaliota kuin muuallakin Kreikassa, eli lautasilta löytyy tuoreita hedelmiä, vihanneksia, papuja ja oliiviöljyä. Kreikkalaisortodoksisen uskonnon myötä elämään kuuluu myös paasto. Ikarialaisten pitkäikäisyydelle ei ole onnistuttu löytämään mitään yhtä selittävää tekijää.

Kreikkalaisten oppeja voi hyödyntää kotonakin

Vaikuttaakin siltä, että välimerellinen ilmasto, ruokavalio ja hyväntuulinen suhtautuminen elämään ovat varsin toimiva yhdistelmä. Tästä pääsee matkailijakin nauttimaan, kunhan on valmis jättämään arjen kiireet hetkeksi taakseen ja avaamaan silmät kreikkalaiselle elämänmenolle. Hyvä tuliaisvinkki on laadukas oliiviöljy, jonka maku saa vielä kotonakin mieleen Kreikan saariston tunnelman.

© 2021 Cretan Food