Kreikkalainen Ruoka Maailmanlaajuisesti

Kreikkalaisella ruualla on pitkät perinteet. Sen juuret ulottuvat niin pitkälle, että sillä on maailman laajuinen vaikutus. Harvalla muulla Kreikan kaltaisella pienellä valtiolla on vastaavanlaisia kulinaristisia vaikutuksia, kuin mitä kreikkalaisella ruualla on.

Kreikkalainen Ruoka Maailmanlaajuisesti

Lähes jokaisessa maailman kolkassa tiedetään jokin tai joku kreikkalainen ruoka-aines. Tsatsikia arvostetaan niin meillä kuin muuallakin. Pitaleivät ja maailman kuulu kreikkalainen salaatti löytyykin lähes jokaisen ravintolan listalta, ainakin Euroopassa. Mutta miksi näin? Kreikkalaiset valloittivat aikoinaan maailmaa ja sotajoukkojen mukana myös ruokakulttuuri koki uusia tuulia. Uudet kulttuurien yhteentörmäykset veivät kulttuurillisten juhlien, arvotavaroiden, historian ja taiteen lisäksi myös ruoka oppia eteenpäin. Sotajoukkojen mukana ryhmässä toimivat tietenkin myös kokit ja koko keittiön henkilökunta. Tällaisessa ympäristössä jo pakoltakin imettiin tietoa ympäriinsä ja maittavimmat ruuat kulkeutuivat vakoojien kautta reseptinä myös vihollisleiriin. Maiden väliset maustekauppiaat ja kauppiaat levittivät ruoka-aineksia ja ruuan ympärille kasaantuvaa ruokakulttuuria maasta maahan. Välimerellä kun oli entisaikaan, vaikka kuinka paljon erilaisia kaupustelijoita kauppaamassa mitä erikoisempia ruokia ja mausteita muihin maihin suuren voiton sinertäessä heidän silmissään. Isot muutto liikkeet ja muun muassa pyhiinvaellukset toivat ja sekoittivat Euroopassa ruokakulttuuria entisestään. Kristinuskon pyhiinvaeltajien mukana tuodut välimerelliset maut tarttuivat jopa pohjoismaalaisiin. Ja näin on kreikkalaisen ruuan edellytykset levinneet maasta maahan.

Kreikkalainen historia

Kreikalla on juuret, jotka päätyvät varmasti maan ytimeen asti. Kreikkalaisuus, kreikkalaiset tarut ja kaikki sen ympärille rakentuvat tarinat, taide, musiikki ja sankarit elävät maailmassa vahvana vielä tänäkin hetkenä. Ehkäpä juuri sen takia myös heidän ruoka säilyy ja elää, kasvaa ja leviää edelleen maailman kolkkiin. Kreikka on kuitenkin suhteellisen pieni maa, joten on kovin erikoista, että se imagollisesti on tunnettu lähes kaikkialla maailmassa. Toki ekonomisen kriisin takia ja muiden poliittisten ongelmien takia maana se on saanut hieman negatiivistakin julkisuutta, mutta Kreikan kuva maana taitaa kuitenkin vielä olla varsinkin kulinarististen matkailijoiden suosikki listalla jatkossakin. Maan historiaan ja muun muassa kreikkalaisen mytologian tarinoihin ruoka ei kuitenkaan linkity, vaan se on tullut sen jälkeen, joskin nimiensä perusteella kuitenkin jollain lailla tuo historian havinaa. Caesar salaatti on salaatti, missä on valkosipulinen kermainen kastike, tuoreita salaatinlehtiä, kirsikka tomaatteja, kurkkua ja se on päällystetty krutongeilla sekä hyvin kypsyneellä parmesaanille. Tätä salaattia ei kuitenkaan varmaankaan olla valmistettu Caesarin aikoina vaan salaatin nimi on tullut sille myöhemmin. Caesar salaatti, kun kuitenkin on koko maailmassa varmaan kaikkein tunnetuin salaatti.

Kreikkalainen ruoka on myös terveellistä

Se mikä on todella positiivinen piirre kreikkalaisessa ruuassa, on se, että se on usein terveellistä ja täynnä kasviksia. Siinä ei käytetä runsaasti suolaa eikä rasvaa ja ruoka on puhdasta, raikasta ja maukasta. Kreikkalaisesta ruuasta voi siis nauttia täydellä ruokahalulla myös usein sellainen ihminen, jolla on muuten ruuan kanssa ongelmia tai vaikkapa menossa ruokavalio muutos terveellisempään. Kreikkalaiseen ruokaan pääsee paraiten tutustumaan sillä, että matkustaa sen syntysijoille. Jos tämä ei ole mahdollista, on toki olemassa runsaasti kirjallisuutta sekä internet artikkeleja ruuasta, erilaisia reseptejä ja myöskin kertomuksia ruuan takaa. Kreikkalaiseen ruokaan voi myös tutustua sitä kautta, että etsii itse lähimmän kreikkalainen ravintolan, joita löytyy lähes jokaisesta isommasta kaupungista nykypäivän ja käy kulinaristisella matkalla sitä kautta tuohon terveelliseen ja raikkaaseen ruoka kulttuuriin. Kreikkalaisia ruoka-aineita voi bongata myös kauppojen hyllyiltä.

Kreikkalainen ruoka on myös terveellistä

© 2021 Cretan Food