Kreikkalainen keittiö ja sen herkut

Kreikkalainen keittiö onkin yksi Euroopan maistuvimmista ja kuuluisimmista keittiöistä. Kreikkalaiset herkut ovatkin hyvin monipuolisia ja maistuvat varmasti jokaiselle. Luonnollisesti sen sijainnin vuoksi kreikkalaiseen keittiöön kuuluukin suurena osana merenelävät. Merenelävät ovat kuitenkin vain osa keittiötä, nimittäin Kreikan ruokavarasto on hyvin laaja. Vaikutteita kreikan keittiö on taas saanut Turkista, idästä, muista Balkanin maista ja Italiasta.

Näiden kaikkien sekoituksesta onkin syntynyt erittäin monipuolinen ja laadukas kreikkalainen keittiö. Ruoka onkin usein hyvinkin tuoretta ja perustuukin hyvään perusruokaan tuoreista raaka-aineista. Oliiviöljy onkin kovassa käytössä Kreikassa ja kreikkalainen syökin vähintään kaksi litraa oliiviöljyä vuodessa per henkilö. Tunnetuimpia kreikkalaisia herkkuja taas on musaka, joka on munakoisosta tehty niin sanottu lasagne, souvlaki, joka on usein lammastikku ja kreikkalaisesta salaatista. Kreikkalainen salaatti onkin kaikkein pisimmälle maailmaan levinnyt ruoka, joka kuuluukin usein ympäri maailmaa perus arkiruuaksi.

Kreikkalaisen ruuan yksinkertaisuus tuleekin antiikinkreikasta. Antiikinkreikan ruoka oli huonojen viljelyolosuhteiden takia hyvinkin yksinkertaista. Tällöin ruokien ainekset olivat aina viljat, kasvikset, oliiviöljy ja viini. Ruuat kuitenkin vaihtelivat hyvinkin paljon riippuen alueesta ja varallisuudesta. Luonnollisesti rikkaiden ruoka oli usein paljon monipuolisempaa ja jopa ylellistä. Maanviljely kuitenkin oli hankalaa ja vaati erittäin paljon työtä, mikä kuitenkin rajoitti jopa rikkaiden ruokaa. Kaikkein ylellisimpiä ruokia olivat erilaiset kalaruuat ja yksinkertaisimmat olivat leipää tai muita viljatuotteita, kasviksia ja papuja. Lihaa taas syötiin todella vähän ja usein pelkästään uhrattuna osana uskonnollisia juhlia. Monet ruokatuotteet olivatkin merkittäviä kauppatuotteita, joiden ostamiseen oli varaa vain rikkailla. Köyhät saivat työskennellä ruokansa eteen.

Kreikkalaisen nykyruuan pääaineet

kreikkalainen ruoka

Kuten aiemmin mainittiinkin, niin nykyään kreikkalainen ruoka on hyvinkin monipuolista. Se on edelleenkin hyvin kasvispainotteinen, mutta on saanut kaverikseen monia muita raaka-aineita. Tomaatit, munakoisot, okrat, peruna, sipulit ja pavut ovatkin kreikassa kaikkein käytetyimpiä kasviksia. Kreikan rikastumisen myötä ruuissa on kuitenkin ruvettu käyttämään paljon lihaa ja sian, lampaan, kanan tai naudanliha onkin usein aina osa annosta. Lihan lisäksi merenelävien käyttö on lisääntynyt ja kalat, mustekalat ja simpukat ovat tulleet erittäin suureksi osaksi kreikkalaista ruokaa. Etenkin mustekala on erittäin tunnettua kreikassa. Lihanlisäksi kreikka on tunnettu sen vartaanotetuista juustoista. Etenkin feta juusto on hyvin suosittua ympäri maailmaa.

Fetan lisäksi muita tunnettuja juustoja on halloumi, kasseri ja mizithra. Kuuluisa kreikkalainen juustoherkku on taas nimeltään saganaki, joka on friteerattua juustoa. Kreikka on myös kuuluisa sen jogurtista ja kreikkalaista jogurttia myydäänkin ympäri maailmaa. Kreikassa jogurtti on useimmiten käytössä jälkiruokana ja kreikkalaista jogurttia syödään hunajan kanssa. Hunaja on muutenkin todella käytetty osa jälkiruuissa ja melkein kaikki kreikkalaiset jälkiruuat sisältävät hunajaa. Levonnaiset on taas usein leivottu filo-taikinasta. Usein siitä on tehty erilaisia piirakoita, jotka on taas täytetty sekä suolaisilla, että makeilla sisälmyksillä. Ruokailuun kuuluu tietenkin myös luonnollisesti ruokailuihin. Usein ruokailun kanssa juodaan aina lasillinen viiniä, etenkin punaviini on erittäin suosittua kreikassa. Jälkiruuaksi taas juodaan rakia. Raki on vahva paikallinen alkoholijuoma, joka juodaan usein ruuan päätteeksi, sulattamaan ruuan.

Kreikkalaista ruokaa pidetäänkin yhtenä Euroopan terveellisimmistä ruuista ja siitä on tullutkin suosittu välimeren dieettiruoka. Ruokavalio on todettu hyvin terveelliseksi erilaisissa tutkimuksissa ja sen on tutkittu pidentävän elinikää, vähentävän sydäntauteja ja ehkäisevän useiden syöpätyyppien syntymistä. Tämän takia kreikassa ihmisten usein elävätkin hyvin vanhaksi ja pysyvät täysin terveinä pidempään. Tässä suurena tekijänä onkin raaka-aineiden laadukkuus ja niiden tuoreus.

© 2021 Cretan Food