Kreikkaan voi hyvin matkustaa vaikka vain syömään

Monelle Kreikan-matkaajalle yksi tärkeä syy maahan palaamiseen on paikallinen ruoka. Kreikassa arvostetaan tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita ja tämä näkyy jokaisessa pienimmässäkin ravintolassa. Vaikka annokset ovat usein yksinkertaisia, yhdistelmät ovat loppuun asti mietittyjä ja lopputulos taivaallinen. Kreikkalaisessa keittiössä näkyy vaikutteita erityisesti Italiasta, Balkanilta ja Lähi-Idästä.

Kalaa, lihaa ja kasviksia maan eri osissa

Kreikan eri alueiden keittiöissä on paikallisia eroja, mutta käytössä olevat perusraaka-aineet ovat samoja. Kalaruokia suositaan erityisesti rannikolla ja saaristossa, kun taas sisämaassa liharuoat ovat suosittuja ympäri vuoden.

Kalaa, lihaa ja kasviksia maan eri osissa

Kreikkalaisessa keittiössä suositaan kasviksia, kalaa ja äyriäisiä. Herkullisia ruokalajeja valmistetaan kuitenkin myös lihasta ja erityisesti lampaan liha on kreikkalaisten suosiossa. Paikalliset juustot tuovat ruokiin oman lisänsä. Öljyä ei säästellä, mutta ruokaa pidetään kuitenkin erittäin terveellisenä. Osasyynä tähän on se, että runsaat kasvikset korvaavat usein riisin, pastan tai perunan. Kreikkalaiset suosivat kasviksista erityisesti tomaattia, paprikaa, kesäkurpitsaa, kurkkua, munakoisia ja sipulia, jotka kuuluvat moneen kreikkalaiseen perinneruokaan. Ainoa ruoanvalmistuksessa käytetty öljy on neitsytoliviiöljy, joka maistuu varsin erilaiselta kuin markettiöljy kotikeittiössä. Tämä onkin loistava tuliaisidea, jos vain painava lasipullo mahtuu mukaan matkatavaroihin.

Vuohen- ja lampaanjuustot toimivat suolaisten tai makeiden lisukkeiden kanssa

Paikalliset juustot ovat suosittuja herkkuja niin Kreikassa kuin maailmallakin, näistä tunnetuimpina luultavasti pehmeä ja voimakkaan makuinen feta sekä Kyprokselta peräisin oleva mintulla maustettu halloumi. Kreikassa käytetään myös useita muita fetaa muistuttavia pehmeitä vuohenjuustoja, joita voi maistella esimerkiksi toreilla ja kauppahalleissa. Lisäksi paksu, maustamaton kreikkalainen jogurtti kuuluu olennaisesti ruoanlaittoon ja sitä nautitaan myös esimerkiksi aamiaisella tai jälkiruoaksi.

Kalaa, lihaa ja kasviksia maan eri osissa

Makua yrteistä ja oliiviöljystä

Mausteita kreikkalaisessa ruoassa käytetään maltillisesti, mutta mautonta ruoka ei todellakaan ole. Suolan ja pippurin sijaan maku saadaan kuitenkin useammin tuoreista yrteistä ja laadukkaasta oliiviöljystä. Yrteistä kreikkalaisten suosikkeja ovat oregano, timjami, rosmariini, minttu ja persilja. Kreikkalainen ruoka ei juuri koskaan ole tulista, joten kaikkea voi huoletta maistaa tulisuutta vierastavakin. Monessa ruoassa käytetään mausteena myös sitruunaa.

Kasvissyöjälle löytyy vaihtoehtoja, mutta ateriaa saattaa joutua suunnittelemaan

Kreikkalaiset käyttävät ruoanlaitossa paljon lihaa, joten kasvissyöjälle kulttuuri voi toisinaan olla haasteellinen. Alkupaloina tarjottavat mezet eli pienet purtavat ovat usein kuitenkin kasvissyöjille sopivia. Lisäksi tarjolla on herkullisia salaatteja. Ruokalistoissa kalaruoat saatetaan listata kasvisruokien alle, joten tämä vaatii kasvissyöjältä tarkkuutta.

Hedelmät toimivat jälkiruokana, leivokset välipaloina

Jälkiruokien osalta kreikkalaiset suosivat hunajan makeutta ja hedelmien raikkautta. Yleensä ruoan jälkeen nautitaankin joko tuoreita hedelmiä tai jogurttia hunajan kanssa. Leivonnaisia tarjotaan puolestaan vieraille tai nautitaan erikseen jossain vaiheessa päivää. Kreikassa käytetään paljon myös Lähi-Idän leivosreseptejä. Suosittu pohja leivoksille on rapea filotaikina. Leivonnaiset sisältävät yleensä runsaasti sokeria tai siirappia. Tämä on jäänne ajalta, jolloin taloissa ei useinkaan ollut kylmäkellaria, joten ruokien säilyvyyttä parannettiin sokerin avulla.

Hedelmät toimivat jälkiruokana, leivokset välipaloina

Kokeile kreikkalaista aamiaista ja ihastu

Kreikassa moni matkailija majoittuu hotellissa, jonka aamiaisella on tarjolla varmasti myös tuttuja aamiaistarvikkeita. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin tutustua myös kreikkalaisiin vaihtoehtoihin, sillä mitä luultavimmin yllättyy positiivisesti jo päivän ensimmäisellä aterialla. Kreikkalaisen aamiaisen yksityiskohdat saattavat vaihdella alueesta riippuen, mutta muutamat perusainekset kuuluvat mukaan kaikkialla. Kreikkalaiset aloittavat päivänsä syömällä leipää tai leivonnaisia, kreikkalaista jogurttia, juustoja ja leikkeleitä. Leipä kastetaan voin sijasta oliiviöljyyn ja usein tarjolla on myös tuoreita oliiveja. Usein aamiaiseen kuuluvat myös kananmunat. Makeasta osuudesta vastaavat kreikkalainen hunaja, tuoreet hedelmät ja paikalliset marmeladit ja hillot.

 

 

 

© 2021 Cretan Food