Kreikassa voi nauttia ruokien lisäksi maukkaista juomista!

Syömisen lisäksi kreikkalaiset nauttivat elämästä erilaisten juomien muodossa ja näistä saattaa matkailijakin löytää uuden suosikin. Myös viinimaana Kreikalla on pitkät perinteet, vaikka se ei kuuluisimpiin viinimaihin nykyään kuulukaan.

Ouzo toimii snapsina ja alkujuomana

Pitkän kaavan illallisen kruunaavat oikein valitut juomat, jotka nautitaan hyvässä seurassa. Illan mittaan kreikkalaisilla on tapana kilistää paikallisella anisviinalla ouzolla, jotka suurin osa matkailijoistakin kokeilee jossain vaiheessa. Ouzo valmistetaan tisleestä, joka rypäleistä jää jäljelle puristamisen jälkeen. Ouzolla on vahvat perinteet, sillä sitä on nautittu alueella iankin Bysantin valtakunnan ajoista lähtien.

Ouzo toimii snapsina ja alkujuomana

 

Ouzo sopii erityisen hyvin nautittavaksi alkupalojen kanssa, sillä se toimii ruokahalun herättäjänä. Ouzo tarjoillaan kapeista ja korkeista laseista. Juoman maku on vahva, mutta sitä halutessaan laimentaa vedellä ja tällöin juoma muuttuu valkeaksi.

Kreikkalaisessa kahvissa on turkkilaisia vaikutteita

Kreikkalainen kahvi eroaa suomalaisesta kahvista makunsa ja myös koostumuksensa perusteella. Se muistuttaakin enemmän turkkilaista kahvia. Kahvi tarjoillaan pienestä kupista ja se koostuu kolmesta osasta: kahvin päällä on kermaista vaahtoa, sen alla pehmeän makuista tummapaahtoista kahvia ja kupin pohjalla kahvinpuruja, sillä kahvia ei suodateta. Usein kahviin on jo valmiiksi lisätty sokeria.

Kreikkalaisessa kahvissa on turkkilaisia vaikutteita

Vaikka kahvi muistuttaa kooltaan espressoa, on se tarkoitus nauttia rauhassa. Näin kahvinpurut ehtivät laskeutua kupin pohjalle ja ne eivät eksy kahvin mukana suuhun. Kahvin ohessa tuodaan aina myös lasillinen vettä.

Kreikka on myös mainio olutmaa

Kreikkalainen olut on yksi matkailijoiden ja myös paikallisten suosikkijuomista, sillä valikoima on monipuolinen ja hinnat edulliset. Tunnetuin kreikkalainen olut on luultavasti vaalea lager Mythos, mutta suositeltavia tuttavuuksia ovat myös mm. Santorinin saarelta kotoisin oleva Volkan, historian ensimmäinen kreikkalainen olut FIX ja näiden lisäksi myös Kaiser, Septem ja Pils Hellas. Oluista Volkan voitti vuonna 2013 jopa kansainvälisen olutpalkinnon.


Kreikka on myös mainio olutmaa

Viiniperinteitä tuhansien vuosien takaa

Viiniä Kreikassa on valmistettu yli 6 500 vuoden ajan ja aikanaan kreikkalaista viiniä kuljetettiin runsain määrin mm. Rooman valtakuntaan. Viiniä tuotiin myös Pohjois-Eurooppaan, mutta sen korkean hinnan takia viini säilyi eliitin juomana.

Kreikkalaisten viinien raaka-aineina käytetään paikallisia rypälelajikkeita, joita ei oikeastaan löydy muualta. Yksi suosituimmista rypäleistä on Assyrtiko, joka on maultaan erittäin hapokas ja sitruksinen. Hapokkuus säilyy myös rypäleen kypsyessä, joka antaa sille hieman Rieslingiä muistuttavan maun. Suomalaisten suussa kreikkalaiset viinit maistuvat usein erikoiselle, sillä useat kreikkalaiset viinit valmistetaan yhä perinteisellä menetelmällä eli hapattamalla.

Viiniperinteitä tuhansien vuosien takaa

Kreikkalaiset punaviinit ovat yleensä tummia ja melko tanniinisia. Valkoviinit ovat puolestaan kuivia ja mineraalisia. Erityisen kuuluisia viinialueita Kreikassa ovat saaret Santorini ja Samos. Viini on suosittu ruokajuoma, mutta illanistujaisiin viini ei yleensä kuulu.

Retsina saa makunsa männyn pihkasta

Kreikassa on perinteisesti valmistettu viiniä lähes joka talossa maaseudulla ja on aivan tavallista, että perheen kellarissa tai pihavajassa on viinitynnyri. Syksyn tullen tynnyri täytetään käsittelemättömällä rypälemehulla, johon voidaan lisätä myös männyn pihkaa. Tällöin lopputuloksena on kuuluisa kreikkalainen retsina-juoma. Retsina on Kreikan suosituin valkoviini, joka kuitenkin jakaa matkailijoiden mielipiteet.

Paikallinen konjakkijuoma sisältää myös viiniä ja ruusun terälehtiä

Kreikkalaisten oma konjakki tunnetaan nimellä Metaxa. Konjakkipohjaiseen juomaan on lisätty viiniä, ruusun terälehtiä ja yrttejä. Metaxan etiketeissä olevista tähdistä voi päätellä, kuinka kauan juomaa on kypsytetty tammitynnyreissä. Aika vaihtelee 3–12 vuoden välillä. Juoman on vuonna 1888 kehittänyt Spyros Metaxas. Nykyään juomaa myydään ympäri maailmaa. Metaxa on myös ensimmäinen alkoholijuoma, jota on nautittu avaruudessa.

 

 

© 2021 Cretan Food