Kreikassa syödään monia meillekin tuttuja herkkuruokia

Kreikkalaiset käyttävät kaikessa ruoanlaitossaan runsaasti kasviksia ja niiden kanssa joko lihaa, kalaa tai äyriäisiä. Liha ja kala tarjotaan useimmiten grillattuna, merenelävät taas valmistetaan useimmiten friteeraamalla. Liharuoat saattavat olla toisinaan melko raskaita ja kala on yleensä kevyempi vaihtoehto. Herkulliset kasvikset korvaavat pastan, riisin ja perunan, joten raskaampikin annos on monesti varsin terveellinen.

Kreikassa moussakakin maistuu paremmalle

Yksi perinteisimmistä ja suosituimmista kreikkalaisista ruoista on moussaka, joka on munakoisosta valmistettu uuniruoka. Moussakaa valmistetaan nykyään kaikkialla maailmassa, mutta parhaalta se maistuu tietenkin Kreikassa nautittuna, sillä maassa todella panostetaan laadukkaisiin ja raikkaisiin raaka-aineisiin. Munakoison lisäksi moussakassa on yleensä perunaa, lampaan jauhelihaa ja juustoa. Kokonaisuus on mehevä, mutta ei vetinen. Moussaka valmistetaan lasagnen tapaan uunivuoassa. Kreikkalaiset mieltävät moussakan erityisesti viileämpien päivien herkuksi, mutta maistuu ruoka mainiosti myös kesäisenä päivänä. Moussakan juuret löytyvät Lähi-Idästä ja saman tyyppistä ruokaa tarjotaan myös useissa Balkanin niemimaan maissa.

Kreikassa moussakakin maistuu paremmalle

Kalaruoat ovat rannikon ja saarten bravuuri

Kreikan saarilla liikkuessa kannattaa ehdottomasti maistaa erilaisia kalaruokia ja mereneläviä. Kalaruoat valmistetaan ainoastaan tuoreimmista raaka-aineista ja kala on yleensä pyydetty vain hetkeä aiemmin, joten näissä harvoin voi mennä pieleen. Jos et tiedä mitä kalaa tilaisit, kokeile päivän kala-annosta. Suositeltavia ruoka-annoksia ovat miekkakala ja meriantura, jotka molemmat vievät kreikkalaisittain valmistettuina kielen mennessään. Kreikkalaisessa keittiössä suositaan myös mustekalaa ja simpukoita. Kala valmistetaan useimmiten grillissä ja mausteena käytetään sitruunaa. Erityisesti grillattu mustekala on Välimeren rannikolla tyypillinen ruoka. Kalaruoat ovat raikkaita ja sopivan kevyitä.

Kalaruoat ovat rannikon ja saarten bravuuri

Souvlak-vartaat nautitaan tuoreen pitaleivän kanssa

Kreikassa matkaillessa kannattaa ehdottomasti kokeilla myös kreikkalaista lihavarrasta eli souvlakia, joka on kuutioina tarjottavaa porsaan- tai kananlihaa. Maistuva herkku saatetaan tarjota ainoastaan yhdessä pitaleivän ja tsatsiki-kastikkeen kanssa, eikä muuta todella tarvitakaan. Yrteillä maustettu jogurttikastike sopii lihan kaveriksi täydellisesti ja tuore pitaleipä kruunaa aterian. Pitaleivät paistetaan usein samassa grillissä lihavartaiden kanssa. Kreikkalaiset eivät syö juurikaan naudanlihaa, sillä ilmastossa on helpompi kasvattaa lampaita ja vuohia. Lisäksi liharuoissa käytetään possua ja toisinaan myös kaninlihaa.

Souvlak-vartaat nautitaan tuoreen pitaleivän kanssa

Lihapullat kreikkalaisella twistillä

Suomalaisille rakkaita lihapullia nautitaan Kreikassakin, mutta toki paikallisena versiona. Kreikkalaiset lihapullat eli keftédesit tehdään yleensä lampaan tai karitsan jauhelihasta ja maustetaan yrteillä. Kyseessä on erittäin suosittu ruoka ja lihapullat ovatkin melkein jokaisen kreikkalaisen ravintolan ruokalistalla.

Kebabista nopea ja helppo lounas

Kreikassa suosittu välipala tai pikaruokana toimiva lounas on gyros eli kebab, jota syödään laajasti myös Balkanilla ja Lähi-Idässä. Kreikkalainen gyros poikkeaa suomalaisesta siinä, että kreikassa herkku valmistetaan yleensä sianlihasta tai kanasta. Jos kaipaa naudanlihasta tai lampaasta valmistettua, tutumman makuista kebabia kannattaa etsiä paikkoja joiden nimessä on sana döner. Kebabia myydään joko pitaleivän sisällä tai omana annoksenaan, jossa lisukkeena on yleensä salaattia ja ranskalaisia perunoita. Gyros on varsin edullinen ja helppo lounas, jos kiertelee esimerkiksi paikallisia kyliä eikä halua pysähtyä lounastamaan pidemmäksi aikaa.

Kebabista nopea ja helppo lounas

Suolaiset pikkupiiraat pelastavat kiireessä

Nopeita, helposti kiireessäkin mukaan napattavia välipaloja ovat filotaikinasta valmistetut tiropita- ja spanakopipiiraat. Tiropitan sisälle kätkeytyy yleensä fetajuustoa, spanakopitassa täytteenä on pinaattia. Maukkaat pikkupiiraat toimivat hyvin myös aamupalana. Niitä löytää jokaisesta tielle osuvasta kahvilasta tai leipomosta, sillä paikalliset napsivat niitä välipaloiksi jatkuvasti. Piiraat tarjotaan uunissa lämmitettyinä.

Kreikkalainen perinneruoka sopii uusia makuja haluaville

Suomalaiselle vieraampi ruoka onkin sitten kreikkalainen perinneruoka mageritsa, keitto joka valmistetaan lampaan sisäelimistä ja vatsalaukusta. Toinen suosittu sisäelinruoka on patsas, jota kreikkalaiset suosittelevat krapulan hoitoon. Kokeile jos uskallat!

© 2021 Cretan Food