Kreikan saaristosta löytyy mainioita kohteita aivan jokaiselle matkailijalle

Saarihyppelyn ystäville Kreikka on ehdottomasti Euroopan paras matkakohde, eikä jää maailmanluokankaan vertailussa häpeämään. Kauniiden saarten kokoelma on aivan omaa luokkaansa. Saarihyppelyn avulla avautuu tie myös niille saarille, joilla ei ole lentokenttää. Kreikkaan kuuluu noin 2 000 saarta, joten valikoimaa riittää. Saaret poikkeavat toisistaan paljonkin, joten samalla matkalla ehtii kokea montaa erilaista tunnelmaa.

Saarihyppely sujuu kokemattomammaltakin

Jos omatoimimatkailu ei ole ennestään tuttua, saattaa ajatus saarelta toiselle kulkemisesta ja majoituksen etsimisestä tuntua hankalalta. Kreikassa tämä ei kuitenkaan sitä ole, sillä useat lauttavuorot kulkevat säännöllisesti kuin bussit ja majoitusta on tarjolla runsaasti eri budjeteille. Laivalippuja ei tarvitse varata etukäteen, vaan ne voi huoletta ostaa satamasta. Majoituspaikan voi toki varata etukäteen, mutta sen löytää varmasti myös saarelle saapuessaan. Satamassa on erikseen turisti-info, josta voi kysellä vinkkejä majoitukseen ja nähtävyyksiin.

Suomalaisillekin tuttu lomakohde on Kykladien saaristossa sijaitseva Santorini, josta voi jatkaa seikkailua muille saarille. Henkeäsalpaavan kaunis tulivuorisaari on valittu usein maailman kauneimpien saarten listalle. Saarihyppelyn voi kätevästi aloittaa myös Kykladien suurimmalta saarelta Naxosilta, sillä sinne on helppo lentää ja saarelta lähtee puolestaan lauttoja kaikkialle saaristoon. Toinen vilkas lauttasatama löytyy Parosilta.

Kreikan kauneutta aidoimmillaan

Tinoksen saari sijaitsee noin 2,5 – 4 tunnin merimatkan päässä Ateenasta. Matkan pituus riippuu siitä, valitseeko menopelikseen suuren ja hitaan laivan vai nopeamman pikaveneen. Aikuisilta matka maksaa noin 20 euroa, lapset matkustavat puoleen hintaan ja alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Tinoksen pääkaupunki on samanniminen kuin itse saari ja laivan rantautuu suoraan tähän kodikkaaseen ja pieneen satamakaupunkiin.

Vuoristoiselta saarelta löytyy useampi pieni kylä ja melkein jokaisesta kylästä kirkko, tori ja jokin kahvila tai ravintola. Saaren poukamat kätkevät peittoonsa todellisia paratiisirantoja. Saarella kannattaa tutkia luontoa vaeltaen tai vaikka pyöräillen, pyöriä voi vuokrata pääkaupungista. Matkatoimistosta voi pyytää ajan tasalla olevia patikointikarttoja, joiden avulla voi suunnistaa vanhoille poluille ja vehreisiin oliivilehtoihin.

Bileitä vai rauhaa? – vierekkäiset saaret tarjoavat toistensa vastakohtia

Tinoksen naapurissa sijaitsee bilesaarena tunnettu Mikonos, joka on lähes täydellinen vastakohta naapurilleen. Juhlat jatkuvat joka päivä läpi yön ja erityisen vauhdikkaaksi meno yltyy Paradise Beachilla ja Super Paradise Beachilla. Mikonosilla on nähty bilettämässä myös useita maailmantähtiä, kuten Paris Hilton ja Lahden poika Cheek. Vaikka Mikonoksella on varmasti hauskaa viettää muutama päivä, kaipaa tämän jälkeen jo varmasti rauhoittumista vaikkapa Tinoksella.

Todellista rauhaa kaipaavat taas suuntaavat Amorgosille, joka sijaitsee hieman syrjässä muista saarista. Saarten hallinnollinen keskus, vaikuttava Ermopolin kaupunki, löytyy puolestaan Sirokselta.

Dodekanesian helmet löytyvät Kreikan ja Turkin välimaastosta

Kreikan saariston toinen suuri kokonaisuus, Dodekanesia, sijaitsee Turkin kyljessä. Näille saarille voi halutessaan matkustaa helposti myös turkin Bodrumista tai Marmarikselta. Vaikka saaret ovat historiassa kuuluneet osaksi ottomaanien valtakuntaa, ovat asukkaat aina onnistuneet säilyttämään oman kielensä ja uskontonsa.

Dodekanesian kuuluisimmat saaret ovat Kos ja Rodos. Kos on parhaimmillaan rantalomakohteena, mutta Rodokselta löytyy jo hieman kulttuuriakin vanhan kaupungin muodossa. Molemmilta saarilta on hyvät yhteydet pienemmille saarille.

Historiaa ja aktiviteetteja

Mikäli haluat matkallasi tutustua tarkemmin Kreikan historiaan, sopii kohteeksi hyvin Patmos. Saarella sijaitsee myös Kreikan tärkein ortodoksiluostari sekä suurena nähtävyytenä Ilmestyskirjaluola. Molemmat ovat Unescon maailmanperintökohteita.

Aktiivimatkailijalle kohteeksi sopii Kálimnos, jonne kalliokiipeilijät suuntaavat ottamaan mittaa kalkkikivijyrkänteistä. Saaren pääelinkeino turismin lisäksi ovat pesusienet, joita sukelletaan meren pohjasta.

© 2021 Cretan Food