Keikkalaisen Keittiön Parhaat Palat osa 1

Kreikkalainen ruoka on terveellistä, maittavaa ja todella maukasta. Se mitä poimintoja tästä välimerellisestä ruokakulttuurista kannattaa ottaa omaan arkeensa, riippuu täysin omista lempi aineksistaan ja myös siitä mitä kaupasta sattuu löytymään. Tässä muutamia pieniä neuvoja ja ainesosia, joita kannattaa hyödyntää kreikkalaisessa kokkailussa.

Keikkalaisen Keittiön Parhaat Palat osa 1

Yrtit

Yksi tärkeimpiä ainesosia kreikkalaisessa ruuassa ovat oikeanlaiset yrtit ja mausteet. Kreikassa käytetään runsaasti yrttejä ruuan maustamisessa. Lihapata ruuat ja raikkaat salaatit kulkevat käsi kädessä keskenään. Tuore ja raikas valkosipulinen tsatsiki sekä juuri leivottu vielä lämmin pita-leipä kuuluvat lähes jokaiseen ruoka lajiin alkupalaksi. Oliivit, oliiviöljy ja erilaiset tuoksuvat yritti sekoitukset näkyvät ja maistuvat. Aurinkokuivattu tomaatti ja tuorejuustot kuuluvat kreikkalaisen keittiön ainesosiin. Lammas on yksi kaikkein suosituimpia lihoja keittiössä. Sen tekemiseen kulutetaan aikaa. Pataruokana lammas saattaa muhia savisessa padassaan jopa aamusta iltaan, ennen kuin se herkutellaan yhdessä myöhäisen illallisen muodossa. Viini virtaa ja makeat kirsikka ja viikuna liköörit toimivat täydellisesti jälkiruokana. Ruoka syödään hitaasti ja nautiskellen. Usein koko perheen voimin. Illallinen on äänekäs, täynnä elämää. Sukupolvia saattaa löytyä jopa neljä samasta pöydästä. Ruuasta ei tingitä. Pienten Kreikan saarien ruokaperinteet loistavat edelleen tänäkin päivänä. Ruuan ydin on neitsyt oliiviöljy. Kaiken ruuan perusta on lähes kokonaan neitsyt oliiviöljyssä, samoin kuin kaikissa muissakin itämerellisissä keittiöissä. Oliiviöljy on paikallista ja lähituotettua, lähes jokaisella perheellä on muutama oliivipuu vähintäänkin tai pieni istutus yhteisessä oliivitarhassa. Joka syksyiseen tapaan oliivit kerätään ja niistä puristetaan öljyä paikallisessa puristamossa. Öljyä käytetään salaateissa, paistamiseen ja pöytä mausteena. Oliiviöljyyn dipataan paikallista leipää myös. Voin käyttö ei ole mitenkään yleistä kreikkalaisessa keittiössä. Kreikkalaiset ovat yhdistäneet ennen kasvis painotteiseen maatalous ruokaan makuja Välimereltä, Itä-Euroopasta kuin Lähi-Idästä kuten Turkista. Ruoka on maukasta, muttei tulista. Kreikkalaiset rakastavat yksinkertaisen maukkaita makuja. Hyvät raaka-aineet on kaiken ydin, jotta ruuasta saadaan maukasta ilman turhaa mausteiden käyttöä. Tästäkin syystä lempeät yrtit ovat suuressa asemassa, koska ne eivät peitä aitoja makuja alleen.

Moussaka

Ehkäpä yksi tunnetuin ruoka-laji on moussaka. Se tehdään usein munakoisoista, perunoista, lampaan jauhetusta lihasta ja mausteista muun muassa kanelista. Moussaka on kuin kreikkalainen versio meidän makaronilaatikolle. Munakoisot leikataan viipaleiksi ja paistetaan uunissa voideltuna oliiviöljyllä. Uuni saa olla parisataa asteinen ja munakoiso viipaleet voidaan maustaa suolalla ja pippurilla. Ne saavat olla paahtumassa uunissa noin puoli tuntia. Seuraavaksi viipaloidaan ja keitetään perunat juuri ja juuri kypsiksi ja lampaan liha ruskistetaan pannulla mahdollisesti sekaisin naudanlihan kanssa valkosipulilla ja sipulilla maustettuna. Lisää joukkoon suolaa, minttua, kanelia ja pippuria. Lisää loput ainesosat ja paista moussakaa uunissa vielä toiset puoli tuntia ja anna vetäytyä ennen tarjoilua. Ohjeet ja muut ainesosat löydät helposti internetistä. Moussakan lisäksi suosittuja kreikkalaisia ruokia ovat Suvlaki, joka tarkoittaa periaatteessa maustettuja lihan palasia vartaassa, jotka on maustettu erilaisilla yrteillä ja öljysekoituksilla. Vartaat maustetaan ja vartaissa voi olla myös erilaisia vihanneksia ja kasviksia. Kaiken kaikkiaan kreikkalainen keittiö on ehdottomasti yksi terveellisimpiä, puhtaampia ja maailmanlaajuisesti arvostetuimpia ruoka kulttuureja, johon kannattaa tosissaan tutustua joko oman ruuan laiton kautta tai maku matkailulla Kreikan kauniille saarille kimmeltävän meren tuoksujen ääreen. Kauniit maisemat, mukavat paikalliset ja uskomattoman kaunis meri on myös syy matkustaa tuohon Välimerelliseen maahan tutustumaan paikalliseen kulttuuriin.

Moussaka

© 2021 Cretan Food