Domatia on mainio majoitusvaihtoehto Kreikassa matkaavalle

Kreikka on monen lomailijan suosikkikohde ja turismi on maalle tärkeä elinkeino. Erityisesti suuremmista kaupungeista löytyvät kaikkien kansainvälisten ketjujen hotellit ja lisäksi paikallisia pienempiä hotelleja. Pienemmällä budjetilla lomaileva voi kuitenkin majoittua Kreikassa ja erityisesti Kreikan saaristossa yllättävän mukavasti, sillä maan erikoisuuksiin kuuluu toimiva domatia-perinne. Domatiaa mainostavia kylttejä tulee varmasti vastaan matkan varrella ja sesonkiaikana ei voi välttyä vuokrahuoneita markkinoivilta paikallisilta, jos kulkee yhdenkään suuremman sataman läpi.

Domatiat vastaavat siistejä hotellihuoneita

Kreikassa loistava majoitusvaihto on huone paikallisesta asunnosta eli domatia. Tällaisia huoneita on tarjolla erityisesti Kreikan saaristossa ja ne ovat usein hyvinkin laadukkaita, korvaten mainiosti tavallisen hotellihuoneen, vaikka toki vastaanottotilat ja aamiaishuone puuttuvat. Domatia-huoneita voisi verrata huoneistohotelleihin, mutta niissä ei ole erillistä makuuhuonetta. Domatia on myös todella edullinen vaihtoehto, sillä huoneiden keskihinta on noin 30 euroa ja sesongin ulkopuolella siistin huoneen voi löytää jopa puolella tästä hinnasta. Suosituimmilla saarilla kuten Santorinilla tai Mykonoksella voi joutua maksamaan huoneestaan hieman enemmän. Domatiat ovat erittäin toimivia vaihtoehtoja yksinmatkaajille, pariskunnille tai vaikka kaveruksille, jotka haluavat yöpyä hieman edullisemmin, mutta kuitenkin mukavasti.

Kotimajoituksella pitkät perinteet

Kotimajoitus on ollut Kreikassa suosittua jo vuosikaudet ja monet perheet ovat turistikaudella vuokranneet kodistaan yhtä tai kahta ylimääräistä huonetta. Pitkään matkailijat yöpyivätkin siis paikallisten perheiden luona. Nykyään domatiamajoitus on niin suosittua, että suurin osa huoneista sijaitsee tätä tarkoitusta varten rakennetussa erillisessä talossa. Vuokraisäntä- tai emäntä voi asua joko samassa talossa tai jossakin lähimaastossa. Vieras saa käyttöönsä avaimen ja voi mennä ja tulla mielensä mukaan. Huoneisiin kuuluu lähes aina oma kylpyhuone ja osa domatia-huoneista on varusteltu pienellä keittonurkkauksella. Toisinaan keittiöllisen huoneen voi erikseen valita ja hintakin on tällöin hieman kalliimpi. Uima-altaita tai muita hotellimajoituksen ylellisyyksiä hinnalla ei toki saa, mutta toisaalla saaristossa meri rannat ovat joka tapauksessa lähellä.

Domatiat toimivat myös extempore-matkailussa

Domatia-huoneen voi toki varata etukäteen, mutta yleensä sellaisen saa helposti varattua myös kohteeseen saavuttaessa. Vuokrahuoneita tarjotaan aktiivisesti laivasta astuville turisteille ja erityisesti korkean sesongin aikaan keskikesällä huoneiden vuokraajia on satamissa ja bussiasemilla kymmenittäin. Vuokraajat huutelevat matkustajille, tarjoten omia huoneitaan ja vilkuttaen turisteille. Huoneista saa käsityksen vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan, sillä vuokraisännillä on yleensä mukana kuvia huoneista. Vuokraajat myös järjestävät kyydin majoituspaikkaan. Satamista löytyy yleensä myös pieni domatia-tiski, jossa voi virkailijan kanssa etsiä itselleen sopivaa vuokrahuonetta. Tiski on merkitty sanoilla Rooms Association.

Syksymmällä vuokraajia ei välttämättä löydy satamista ollenkaan, mutta domatiahuoneen voi varata tällöin paikallisen matkatoimiston kautta. He saattavat itse hoitaa domatia-huoneiden välittämistä tai osaavat ainakin neuvoa, missä varaaminen onnistuu.

Saariston oman erikoisuus

Domatia-perinne on vahvimmillaan saaristossa, mutta ei niin tunnettu Manner-Kreikassa. Suurista kaupungeista tällaista palvelua ei välttämättä löydy lainkaan, vaikka nykyään toki Airbnb-huoneita on saatavilla myös Kreikassa. Siellä mistä onnistuu domatian itselleen löytämään, voi yleensä luottaa siihen, että huoneet ovat siistejä ja turvallisia. Edullisesta hinnasta huolimatta kyseessä ei siis ole turistien huijaaminen vaan erittäin käyttökelpoinen majoitusvaihtoehto. Vaikka huoneessa ei olisi erillistä keittiötä, on niissä kuitenkin aina mahdollisuus keittää esim. kuumaa vettä. Monesti majoittujien käytössä on myös yhteinen terassi tai muu oleskelutila.

© 2021 Cretan Food