Ateena tarjoaa toisenlaisen näkymän Kreikkaan

Kreikan rantakohteet kutsuvat nauttimaan, mutta erityisesti historiasta kiinnostuneiden ei kannata ohittaa myöskään Ateenaa. Vaikka kaupunki voi erityisesti kesäaikaan olla kuuma, sekava ja hälyinen, voi se myös osoittautua matkan kohokohdaksi. Ateenassa konkretisoituu aivan uudella tavalla se, että moni länsimaisen kulttuurimme peruspiirre on saanut alkunsa juuri täältä. Demokratia, filosofia ja eurooppalainen tapa kertoa tarinoita ovat kaikki alun perin kehittyneet antiikin Ateenassa. Siinä mielessä Ateenassa vieraillessaan pääsee samalla käymään länsimaisen kulttuurin alkulähteillä.

Elävää historiaa Akropoliin juurella

Ateenassa historia on jatkuvasti aistittavissa. Akropolis-kukkula kohoaa kaupungin ylle ja kukkulan laelta löytyvät kuuluisan Parthenon-temppelin rauniot.  Temppeli rakennettiin aikoinaan kaupungin omalle suojelusjumalattarelle, Pallas Athenelle. Lisäksi tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat ainakin Erekhtheionin temppeli, Dionysoksen teatteri sekä Agora, muinainen tori joka aikoinaan toimi kaiken poliittisen elämän keskuksena. Antiikin raunioista kannattaa tutustua myös Herode Atticuksen odeioniin, jossa järjestetään säännöllisesti konsertteja ja teatteriesityksiä. Arkeologisia nähtävyyksiä löytyy ympäri kaupunkia ja Ateena onkin kiehtova sekoitus muinaista ja nykyaikaa.

Ateenassa kannattaa tutustua myös arkeologiseen museoon, jossa on esillä mittava kokoelma antiikin Kreikan aarteita, kuten patsaita, frescoja ja muita taide-esineitä. Museon vaikuttavin nähtävyys on kultainen naamio, jonka kerrotaan olleen kreikkalaisen sotapäällikön Agamemnonin käytössä Troijan sodassa. Näissä kohteissa historia alkaa aivan kuin itsekseen elää silmien edessä, samoin kuin antiikin ajan myytit.

Suurkaupungin sykettä ja erilaista Kreikkaa

Historian lisäksi Ateenassa kiinnostaa myös nykypäivän elämä, joka on kiihkeää, kiinnostavaa ja haasteellista. Matkakohteena miljoonan asukkaan Ateena ei suinkaan nouse kaikkien suosikiksi, eikä välttämättä vastaa mielikuvaa Kreikan perinteisistä, idyllisistä lomakohteista. Myös matkailija joutuu kohtaamaan Ateenan arkipäiväiset haasteet, joihin kuuluvat kaoottinen liikenne, saasteet ja jatkuva meteli. Vaikka Ateena vaikuttaisikin aluksi liian hälyiseltä eikä hurmaa ensi silmäyksellä, kannattaa kaupungille antaa mahdollisuus. Pinnan alta löytyy paljon kaunista ja kiinnostavaa. Ateenassa on monipuolisesti suurkaupungin sykettä, vanhoja ja arvokkaita raunioita sekä mainiota kreikkalaista ruokaa. Lisäksi kaupungissa on loistavat shoppailumahdollisuudet ja vilkas yöelämä.

Kreikan lähes kymmenen vuotta jatkunut talouskriisi näkyy selvimmin juuri Ateenassa. Kaduilla näkee edelleen ajoittain mielenosoituksia ja osa liikkeistä ja ravintoloista ei ole vieläkään avannut oviaan uudelleen, yritysten kaaduttua talouskriisiin.

Ateenassa riittää tutkittavaa pidemmäksikin ajaksi, joten jos aikaa riittää, kannattaa kaupungissa viipyä useampi päivä. Ateenan läheltä löytyy myös rantoja ja kaupungin satama toimii hyvänä yhteyspisteenä Kreikan saaristoon. Laivoja lähtee eri saarille joka päivä useita. Ateenasta pääsee toki sujuvasti matkustamaan myös sisämaan kaupunkeihin.

Liikkuminen on Ateenassa helppoa – ainakin ilman autoa

Ateenassa on toimiva joukkoliikenne, jonka avulla on helppo suunnata kaupungin toiselta puolelta toiselle. Metro, bussit ja raitiovaunut kattavat suurimman osan kaupungista, mutta aikataulut eivät välttämättä pidä paikkaansa. Kaupungissa on helppo liikkua myös kävellen. Vuokra-autolla liikkuminen vaatii kärsivällisyyttä, sillä liikenneruuhkat ovat mittavia ja liikennesääntöjen noudattaminen on melko suurpiirteistä. Myös parkkipaikat ovat kiven alla.

Ateenassa on paljon erilaisia kaupunginosia, joista vierailijalle kiinnostavin on luultavasti Ateenan vanha kaupunki Plaka, joka sijaitsee Akropoliin kukkulan alla. Vanhan kaupungin kapeat ja sokkeloiset kujat kutsuvat seikkailemaan, mutta voivat olla ruuhkaisia. Plakasta löytyy paljon erilaisia pieniä kauppoja, ravintoloita ja hotelleja sekä useita kauniita kirkkoja. Vanha kaupunki sopii mainiosti myös illanviettokohteeksi.

Parhaimmillaan sesongin ulkopuolella

Keskikesällä kaupungin lämpötila nousee helposti tukaliin lukemiin ja on useina päivinä yli 30 astetta. Kesät Ateenassa ovat kuumia ja kuivia, talvet puolestaan leutoja ja sateisia. Viehättävimmillään kaupunki on keväällä ja syksyllä, jolloin pääsee nauttimaan miellyttävästä lämmöstä ja hieman edullisemmista hinnoista, suurimman turistikauden osuessa kesälle.

© 2021 Cretan Food