Kreikkalaiset alkupalat saavat makunsa yrteistä ja kasviksista

51

Kreikkalaiset nauttivat ateriansa yleensä alkupaloina ja pääruokana. Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, eikä sitä ole tarkoitus suorittaa tietyssä ajassa. Alkupalat sisältävät paljon kasviksia ja tietenkin oliiviöljyä ja ovat niin herkullisia, että itseään pitää muistuttaa jättämään tilaa myös pääruoalle.

Mezet tarjoavat maisteltavaksi kreikkalaisen keittiön parhaita paloja

Alkupalavalikoimassa kreikkalaisessa ravintolassa on lähes aina mezejä, jotka ovat pieniä maisteltavaksi sopivia paloja paikallisen keittiön herkuista. Mezet ovat usein kasvipohjaisia. Illallisen tarkoitus on vatsan täyttämisen lisäksi ystävien ja perheen kanssa seurustelu, joten mezetkin jaetaan koko illallisporukan kesken. Niitä tilataankin yleensä pöytään montaa eri lajia ja samalla pääsee maistamaan useita erilaisia paikallisia herkkuja. Pieniruokainen voi nauttia mezejä myös illalliseksi ja kasvisruokailija voi koota niistä maistuvan annoksen, mikäli listalla ei ole muita kasvisruokia tarjolla.

Mezet tarjoavat maisteltavaksi kreikkalaisen keittiön parhaita paloja

Kasvisvaihtoehtojen lisäksi mezevalikoimassa voi olla myös esimerkiksi maukkaita lammaslihapullia, mustekalaa tai muita mereneläviä. Ravintolassa on tapana tuoda pöytää ennen ateriaa lisäksi ainakin leipää ja usein myös pähkinöitä ja oliiveja. Näistä ei veloiteta erikseen, vaan ne kuuluvat ateriaan.

Kreikkalaisten versio kaalikääryleistä vakuuttaa maukkaudellaan

Mezevalikoimaan kuuluvat usein kreikkalaiset viininlehtikääryleet eli dolmat, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos niitä osuu kohdalle. Suomalaiselle saattaa ruoan nimestä tulla mieleen kaalikääryle, mutta näillä kahdella ei maun puolesta ole keskenään mitään tekemistä. Dolmat valmistetaan öljyssä liotetetuista viininlehdistä, joihin on kääritty joko yrtillä maustettua riisiä tai lihaisampia herkkuja. Viininlehdillä on kirpeä ja miellyttävä ominaismaku ja täytteiden yrtit täydentävät makuelämyksen.


Kreikkalaisten versio kaalikääryleistä vakuuttaa maukkaudellaan

Levitteet, tahnat ja juustot kruunaavat alkupalavalikoiman

Mezeihin kuuluu napostelupalojen lisäksi erilaisia tahnoja ja levitteitä, joita voi nauttia joko sellaisenaan tai yhdessä leivän kanssa. Monelle suomalaisellekin on tullut tutuksi kreikkalainen jogurttikastike tsatsiki, joka on maultaan mieto ja sopii varsin monen ruoan kaveriksi. Tsatsikissa on jogurtin lisäksi kurkkua, valkosipulia, tuoretta minttua ja hyvälaatuista oliiviöljyä. Erityisesti Kreikassa kastike on niin herkullista, että se ei aina kaipaa seurakseen muuta kuin leipää. Suosittuja levitteitä tsatsikin lisäksi ovat mm. karpin mädistä valmistettu taramosalata, joka vastaa hieman kaviaaria ja tirosalata eli juustosalaatti, joka on nimestään huolimatta hieman tulinen tahna.

Alkupaloihin kuuluvat myös tuoreet oliivit sekä paikalliset juustot. Erityisesti lampaan- tai vuohenjuustosta valmistettua fetaa on tarjolla lähes kaikissa paikoissa ja sitä voi nauttia esimerkiksi leivän kanssa alkupalaksi. Suolainen juusto jättää vahvan jälkimaun ja herättelee ruokahalua. Fetaa kannattaa kokeilla myös padoissa, keitoissa, piirakoissa ja lihapullissa. Kreikassa fetaa käytetään myös jälkiruokana ja silloin juusto tarjotaan esimerkiksi vesimelonin tai viikunoiden kanssa.

Salaatista raikas lisuke ruoalle

Kreikkalainen salaatti on nimensä mukaan todellakin kreikkalaista. Kotimaassaan salaatti säilytetään yksinkertaisena, eikä siihen koskaan lisätä muuta kuin tomaattia, kurkkua, fetaa, oliiveja ja sipulia. Nämä raaka-aineet valitaan kuitenkin äärimmäisen huolellisesti ja onkin todennäköistä, että salaatti on herkullisempaa kuin missään muualla. Salaattiin on yleensä lisätty runsaasti öljyä, johon voi kastaa leipää. Kreikkalaiset itse harvemmin nauttivat koko salaatin yksinään, vaikka matkailijat usein niin tekevätkin. Kreikkalaisille salaatti on ennemminkin osa alkupaloja, joka jaetaan jälleen kaikkien ruokailijoiden kesken.

Salaatista raikas lisuke ruoalle

Myös muita salaatteja on tarjolla ja niitä kannattaa vaihtelun vuoksi kokeilla lisukkeina kreikkalaisen salaatin sijasta. Yksi herkullinen vaihtoehto on kaali-porkkanasalaatti, joka on suosittu ruoka niin sisämaassa kuin rannikollakin. Raasteet valmistetaan aina juuri ennen salaatin tarjoamista ja maustetaan oliiviöljyllä ja viinietikalla. Muidenkin salaattien kohdalla kannattaa suosia niitä, jotka valmistetaan erikseen tilauksesta, eivät seiso valmiina vitriinin takana.

 

 

 

 

51 Comments

  1. Hello would you mind sharing which blog platform you’re using?

    I’m looking to start my own blog soon but
    I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your layout seems different then most
    blogs and I’m looking for something completely unique.
    P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

  2. I have been browsing on-line more than three hours as of late, yet I never discovered any interesting article like yours.
    It’s lovely price enough for me. Personally, if all
    webmasters and bloggers made good content material as you did, the net
    will be much more helpful than ever before.

  3. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyy
    day. It’s always helpful to reawd through content from other writers and practice a
    little something from other web sites.

  4. I’ve been surfing online more than 3 hours today, but I never found any attention-grabbing article like yours.
    It’s beautiful price sufficient for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you probably did, the web will be
    much more useful than ever before.

  5. I’ve been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
    It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much
    more useful than ever before.

  6. I’ll right away grab your rss feed as I can not in finding
    your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service.

    Do you have any? Kindly permit me recognise so that I may subscribe.

    Thanks.

  7. Hi there would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
    I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this
    blog loads a lot faster then most. Can you recommend a
    good hosting provider at a reasonable price? Cheers, I appreciate it!

  8. Hi there! This article could not be written any better!

    Going through this post reminds me of my previous roommate!
    He continually kept preaching about this. I most certainly will
    forward this information to him. Pretty sure he’s going to have a very good read.

    Many thanks for sharing!

  9. Thanks a lot for being the teacher on this matter. We enjoyed the article greatly and most of all preferred how you really handled the issues I widely known as controversial. You happen to be always quite kind towards readers really like me and assist me to in my everyday living. Thank you.

  10. Its like you read my mind! You seem to understand so much
    about this, such as you wrote the e-book in it or something.
    I think that you simply could do with a few p.c. to power the
    message house a bit, but other than that, this is
    excellent blog. A great read. I’ll certainly be back.

  11. The very root of your writing while sounding agreeable in the beginning, did not work very well with me after some time. Someplace throughout the sentences you managed to make me a believer unfortunately only for a very short while. I nevertheless have a problem with your jumps in assumptions and you would do well to help fill in those breaks. In the event you actually can accomplish that, I will surely end up being amazed.

  12. KheironStand, 2010 yılından itibaren kurumsal firmaların tüm saha teşhir ihtiyaçlarına eksiksiz olarak cevap vermektedir. Alanında yetişmiş uzman kadrosu ile, ihtiyaca yönelik stantları sizin için tasarlıyor ve üretiyoruz.

  13. Enerji Danışmanlığı Merkezi. İşin uzmanları bir arada. SKTT, Enerji Satın Alma, Çift Terim,Tarife Yönetimi, Verimlilik Artırıcı Projeler, Çatı GES, Enerji Kimlik …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *