Kreikkalainen ruoka

Kreikkalaista ruokaa pidetään hyvin herkkullisena ja se houkuttelee matkailijoita vierailemaan Kreikassa. Kreikkalainen keittiö juontaa juurensa Lähi-itään. Kreikkalaiset käyttävät ruuan valmistukseen tuoreita ja laadukkaita aineksia, mikä lisää kreikkalaisen ruuan suosiota. Ruuan laatu on kreikkalaisille tärkeää niin kotona kuin ravintolassakin. Annokset ovat usein yksinkertaisia ja ruokahetket nautinnollisia. Kreikkalaiset myös suosivat paikallisia ruoka-aineita.

Kreikkalainen ruoka

Kreikkalainen ruoka on monipuolista ja terveellistä, ja sen takia se on suosittua Kreikan ulkopuolellakin. Ruokatottumukset vaihtelevat suuresti alueittain. Kreikkalaiset käyttävät runsaasti kasviksia, kuten paprikkaa, sipuleita, tomaatteja ja munakoisoja, perunoiden ja pastan sijaan. Kasviksiin kuuluu myös vihreä salaatti ja kurkku. Lisäksi kreikkalainen keittiö sisältää lihaa, kalaa, äyriäisiä sekä erilaisia juustoja. Fetajuusto on erityisessä suosiossa. Mausteita käytetään vain vähän, koska makua lisätään tuoreilla yrteillä. Suosituimpia ovat persilija, oregano, rosmariini, timjami sekä minttu.Kreikkalaisen aamiaisen tärkeitä osia ovat leipä tai leipomotuotteet, kananmunat, lihaleikkeleet ja kreikkalainen jogurtti. Aamiaisen sisältö vaihtelee paljon alueittain, mutta nämä ovat yleisiä osia.Kreikkalaisessa ravintolassa on tapana tarjoilla ensin alkupalat ja vasta sitten pääruuat. Alkupaloihin kuuluvat mezet, tsatsiki ja dolmat. Mezet ovat pieniä kasvipohjaisia maistelupaloja kreikkalaisista herkuista ja niitä tilataan suuri määrä kerrallaan. Mezejä tai mezedeksiä ovat tavallisesti kasvikset, liha- tai kalapalat ja äyriäiset. Tsatsiki on yrttimakuinen jogurttikastike, joka sopii esimerkiksi leivän kanssa. Leivän kanssa voidaan käyttää myös muita levitteitä, kuten taramosalataa eli kreikkalaista kaviaaria. Dolmat ovat viininlehdenkääryleitä, joita valmistetaan siten, että viinirypäleiden lehdet liiotetaan ensin vedessä ja sitten kääretään yrteillä maustetun riisin ympäri. Yksinkertaisesta ohjeesta huolimatta dolmat ovat mehukkaita ja erittäin herkullisia. Ne kuuluvat tavallisesti mezet-pöytään. Lisäksi mezeiden kanssa jaetaan tuoreita oliiveja ja kreikkalaista salaattia, jotka myöskin ovat keskeisiä kreikkalaisessa keittiössä. Kreikkalainen salaatti koostuu oliiveista, fetajuustosta, tomaateista, sipulista ja salaateista. Alkupaloiksi voidaan tarjota myös äyriäisiä tai lammaslihapullia. Pääruuaksi tarjotaan kasviksia, grillattua lihaa tai kalaa sekä friteerattuja äyriäisiä, esimerkiksi mustekalaa. Lihaa syödään Kreikassa paljon ja tavallisesti se on kanan-, porsaan- tai lampaanliha. Naudanlihaa syödään harvemmin. Suosittuja liharuokia ovat moussaka, souvlaki, ja keftédes-lihapullat. Moussaka munakoisosta ja tyypillisesti myös lampaanlihasta ja juustosta koostuva ruokalaji, joka muistuttaa lasagnea. Souvlaki on grillattua porsaan-, kanan- tai naudanlihaa, jota on tapana syödä pitaleivän ja tsatsikin kera. Keftédes-lihapullat tehdään yleensä karitsan- tai lampaanlihasta, ja ne sisältävät runsaasti tuoreita yrttejä. Yksi erikoisimmista kreikkalaisista ruuaista on mageritza, joka tarkoittaa lampaan sisäelimistä ja vatsalaukusta tehtyä keittoa. Sitä syödää myös perinteisesti pääsiäisenä, paaston jälkeen. Pitat ovat suosittuja välipaloja. Ne ovat pieniä piirakoita, joiden sisällä on fetajuustoa tai pinaattia. Ne ovat maukkaita ja hyvin edullisia, ja niitä myydäään kaikissa leipomoissa. Kreikkalaiset rakastavat niitä ja syövät niitä koko ajan. Yleisin kreikkalainen välipala on kuitenkin kebab eli kreikaksi gyros. Se on samanlainen kuin Lähi-idässä, mutta sisältää tavallisesti sian-, -kanan- tai lampaanlihaa. On myös olemassa erilaisia versioita siitä. Kebabin mukana ruokapaikoissa tarjoillaan lihaa, salaattia ja ranskalaisia. Koko annos maksaa alle 10 euroa.

Jälkiruuaat

Jälkiruokana Kreikassa syödään tuoreita hedelmiä ja hunajaa, mutta myös suositaan paljon Lähi-idän leivonnaisia, joissa käytetään rapeaa ja herkullista filotaikinaa. Leivokset voidellaan hunajalla tai marmelaadilla koristellaan pähkinöillä. Yksi tällainen leivonnainen on nimeltään baklava. Sem sisällä on hunajasta, siirapista ja sokerista tehtyä kastiketta ja pähkinärouhetta. Galaktoboureko puolestaan sisältää maitotäytettä, ja bougatsa vaniljakisseliä muistuttavaa makeaa täytettä. Myös kreikkalainen jogurtti on hyvin suosittu ja yksinkertainen jälkiruoka, jota nautitaan hunajan kanssa. Pääsiäisenä syödään tsourekia, joka on pitkä makea leipä ja muistuttaa suomalaista pitkopullaa. Jouluna syödään kourabideksiä eli mantelikeksejä tomusokerillla, melomakaronia eli hunajaan upotettuja keksejä sekä ja dipleita. Dipleet ovat hunajalla tai siirapilla sekä kanelilla ja pähkinöillä kuorretettuja leivoksia, jotka on tehty ohuesta taikinasta.

Jälkiruuaat